42
vychází 7. 10. 2002

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


MEDITACE JINDRY KLÍMOVÉ

Psáno exkluzivně pro Týdeník Rozhlas

Další lok hořkého pelyňku

Ještě dlouho, dlouho se bude mezi lidmi probírat rozsudek soudu nad komunistickými pohlaváry Jozefem Lenártem a Miloušem Jakešem. Není divu, pro mnoho lidí po něm zůstala pachuť, trpká jak pelyněk. Tak takhle tedy účtujeme s totalitní komunistickou minulostí! Vždyť tu nebyla jako všudypřítomný vzduch, pilně na ní pracovali jednotlivci, lidé se svými vlastnostmi a ambicemi! Jejich snažení a rozhodování znamenalo násilí, zavírání, mučení i smrt mnoha lidí, vyhnání ze země, odpírané vzdělání, zákaz odborné práce neposlušných, ukradený majetek, celkové zaostávání země za ostnatými dráty. To je nevyvratitelný fakt.

A najednou se stane, že dva z lidí, kteří v té době byli v čele státostrany, stojí před Městským soudem v Praze obviněni, že se společně s dalšími funkcionáři komunistické strany snažili legalizovat invazi armád do Československa v roce 1968 prostřednictvím protiústavní takzvané dělnickorolnické vlády. Sedm let od obvinění se tenhle horký brambor přehazuje mezi soudy nižšími a vyššími. A celý týden trval nedávný soud, končící výrokem soudkyně Hany Hrnčířové, že obžalovaní jsou z pohledu trestního práva nevinní, jejich jednání nebylo vlastizradou, nevybočovalo z mezí zákonného postupu podle tehdejších zákonů a není možné hodnotit ho jako jednání protiprávní. Několikařádkový rozsudek musel být ale podepřen hodinovým vysvětlením. Pravda, státní zástupce Jiří Bednář se proti rozsudku okamžitě odvolal, takže o případu bude znovu rozhodovat pražský Vrchní soud. Naopak k osvobozujícímu rozsudku ihned gratulovali svým soudruhům věrní příznivci, kteří vše sledovali z bezprostřední blízkosti. A oba staří pánové, blahosklonní k mladé soudkyni, která se občas musela zorientovávat v historických událostech, řekli ve svých proslovech, že jejich pohnání před soud je msta za socialismus, ale že musí s uznáním říct, že soudci pracovali poctivě.

To není jako za socialismu, kdy bylo předem všechno jasné, chtělo by se říct... Vina musí být prokázána bez sebemenších pochybností a soud jedná pouze o skutku, uvedeném v žalobě. Navíc trestný čin může posuzovat jen měřítky zákonů, které platily v době, kdy byl čin spáchán. Soudci dospěli k názoru, že obžaloba nepředložila důkaz o tom, zda oba žalovaní skutečně schvalovali návrh tehdejšího sovětského velvyslance Červoněnka na vytvoření dělnickorolnické vlády a souhlasili, že by se na ní mohli podílet. Touto cestou že by byl zlegalizován vstup vojsk, což s ním projednávali na tehdejším sovětském velvyslanectví. A navíc že tyto návrhy doporučili prezidentu republiky Svobodovi, který je odmítl a hledal jiné cesty. Doklady pouze prokazují, že se těchto jednání zúčastnili.

A dál? Dál chybějí svědci. Obžalovaných z vlastizrady bylo původně třináct, ale nakonec zbyli jen tři. Ostatní zemřeli, jeden spáchal sebevraždu a další jsou občany Slovenské republiky. Zřejmě v dohledné době usedne na lavici obžalovaných ještě ten třetí žijící, Karel Hoffmann, v roce 1968 ředitel Ústřední správy spojů. V den, kdy vojska obsadila ČSSR, vydal rozkaz přerušit vysílání rozhlasu a televize. Tenhle soud by mohl vynést rozsudek viny jen v případě, kdyby se dokázalo, že tak učinil na pokyn někoho jiného než tehdejšího předsednictva ÚV KSČ, které přece prokazatelně tentýž den vpád odsoudilo. Jinak to bude znovu klání žalobce a obhájců, které opětovně dospěje k názoru, řečenému několikrát i při soudu s Lenártem a Jakešem, že totiž obžalované lze z pohledu dnešních antikomunistů morálně odsuzovat, nelze je však trestně postihnout.

S podzimem napršela i smršť názorů a úsudků k soudní věci Lenárt - Jakeš. Verdikt soudu přece tak křiklavě protiřečí historickému hodnocení srpnových událostí! Jenomže trestní soud nehodnotí historii. K té musí zaujmout postoj soud nejvyšší - veřejné mínění a z něho odvozené chování. Tak tomu bývá v kultivované demokratické společnosti. My jsme na tu kultivaci smyslem pro spravedlnost a proměnou soudcovského sboru měli už dvanáct let. A výsledek? Ten u mnohých lidí ovládají emoce, také politické přesvědčení, zášť, korupce a mnoho dalších lidských vlastností, které nelze vymýtit. Právě to tíživé dědictví uplynulých čtyřiceti socialistických let předem posvěcené pravdy citlivost postojů otupilo. Myslíte, že u nás má svou váhu veřejné mínění, veřejný odsudek? Lupou abys ho hledal! Smiřujeme se s poklesky politiků, politických stran, veřejných činitelů ve své blízkosti a namnoze i s prohřešky svými. Blahosklonně dovedeme přehlížet, důvěřivě volíme, jmenujeme a vyznamenáváme. Vytváří se tichá mírová koexistence kritiky a nenapravovaných chyb. Stále se zdá příliš těžké a složité dosáhnout práva. A pak je tu také zkušenost, že co se vleče, někam přece jednou konečně uteče.

Jistě bude verdikt Lenárt-Jakeš precedentem pro řadu funkcionářů nižšího řádu, kteří škodili v rajonu svého dosahu. Co jsou nám platné otevřené pardubické archivy spolupracovníků StB? Můžete si najít jméno vašeho udavače, ale nic se mu nemůže stát. Jaké jsou výsledky šetření zločinů komunismu? Dostatek materiálu pro muzea a památníky. Vždyť to přece všechno bylo podle tehdejších zákonů legální, pro věc socialismu... Soudruzi, nebojte se! Vrabce ve zvonové věži také už dávno zvony nelekají! Mnohé důležité československé archivy se ztratily v propadlišti a jestli si historici slibují něco od otevření těch kremelských, těší se patrně marně. Šéf Státního archivu Ruské federace Puchoja našel ve spisech sovětských představitelů jen důkazy o tom, že z ČSSR došly do Moskvy k zásahu armád Varšavské smlouvy dokonce tři zvací dopisy čelných funkcionářů KSČ. A to my sami víme o dalším, sepsaném dělníky z ČKD. Nakonec to všechno bude brzy promlčeno. Dobře tak, žijeme přece teď, ne? Promlčení a zapomínání je prý životní terapie. Někomu se při ní podává očistná lázeň, jinému lok hořkého pelyňku pro uklidnění.