42
vychází 7. 10. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Nové písně Pana Blues

Po albu ...až srdce usedá, mnohými považovaném za jeho vůbec nejlepší, je tu Jan Spálený s další kolekcí dospělého, chlapského blues. Nová deska Má vina přitom za předešlým, kritikou vcelku pochopitelně až adorovaným cédéčkem kvalitativně vůbec nezaostává - a když, tak jen chloupek. Pyšelský skladatel, textař, zpěvák, hudební režisér, pianista (a nově i kornetista) je zkrátka v životní formě.

Ale bylo by nefér mluvit o albu Má vina (stejně jako o většině z těch patnácti desek, které Spálený dosud vydal) jako o sólovém projektu. Jan Spálený si totiž vždy potrpěl na silné osobnosti v úlohách spoluhráčů a jeho kapela ASPM je z podstatné části tvořena muzikanty, kteří spolu v uvozovkách nepřetržitě hrají už bezmála deset let. A přinejmenším dva z nich, tedy trumpetista a křídlovkář Michal Gera a vibrafonista Radek Krampl, jsou ve Spáleného písních stejně důležití jako sám Pan Blues.

Album Má vina obsahuje jedenáct skladeb a každá z nich by stála za zvláštní odstaveček. Tedy jen k několika z nich: Krásná milostná balada Znám tě málo s melancholickou Gerovou trubkou a decentně erotizujícím textem Jana Velíška ("nevím, jestli rosu roníš, jestli chutnáš tak, jak voníš") desku otevírá a v delší verzi i uzavírá. V obdobně poklidném duchu se nese i omamnou atmosférou Paříže prodchnutý Quasimodo, kde se Gerovy prostorné vyhrávky vystřídají s ševelením Kramplova nástroje i s překvapivou dechovkovou vsuvkou. Muzikantům Spálený poskytl dostatek prostoru také v novém zpracování písně Myslím teď na tebe, moje milovaná či v nejostřejší skladbě alba Tíha, kde se zpěvák vzácně našel s textem Michala Horáčka. A ještě jednou na téma splynutí duší - pod názvem Dnes opouštím přístav se na albu skrývá výjimečná coververze skladby Shiver Me Timbers z druhého alba amerického písničkáře Toma Waitse. (S jeho písní si Spálený podle mého porozuměl lépe než s rukopisem Randyho Newmana, jehož Guilty byla pro ASPM výzvou k druhé předělávce desky.)

S písničkami z alba Má vina je to jako s plzeňským od Jelínků - je to hořké, ale dobré, a jen těžko se od toho odchází.

MILAN ŠEFL

(Jan Spálený & ASPM: Má vina. CD, 50 minut. Vyd. Lotos, 2002)

Písničky z nového alba Jana Spáleného a Amatérského sdružení profesionálnách muzikantů si můžete poslechnout v sobotu 19. října na ČRo 2 - Praha.