Pátek 11. 10. 2002 Český rozhlas 2 - PRAHA - 6.45
hodin
Křen, pastinák, černý kořen
Trvanlivější
kořeny podzimní a zimní zeleniny jsou často pěstovány v zahrádkách a také
nacházejí dobré uplatnění v kuchyni, někdy jsou dokonce nepostradatelné: křen,
pastinák, černý kořen. Nejběžnější je křen, vytrvalý na pěstebních místech a
upotřebitelný skoro v každém období. Podobně pastinák a černý kořen (dvouleté
zeleniny) docházejí užitku v mnoha jídlech. Pěstitelsky není žádná z těchto
zelenin náročná, zvláště skromný je křen. Je vhodné si vypěstované kořeny
zabezpečit pro rychlou dosažitelnost i v hluboké zimě. Doporučuje se teď v říjnu,
ještě před příchodem silnějších mrazů, vyrýt skoro všecky kořeny a naskládat
je ve sklepě do vlhkého písku; ve sklepě musí být chladno, aby křen nezačal
rašit, pak ztrácí hodnotu. Podobně můžeme vyrýt většinu kořenů pastináku a
černého kořene, i když oba druhy jsou také plně mrazuvzdorné. Pár kořenů si
ponechte v záhoně pro pozdější jarní potřebu.
(pel) |