41
vychází 30. 9. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

The Frames ve Staré pekárně

Nestává se často, aby renomovaná zahraniční kapela natočila koncertní album v České republice, a už vůbec ne, aby její živou desku distribuovala česká firma. Obojí platí u novinky irské kapely The Frames, jejíž album Breadcrumb Trail bylo natočeno v brněnském klubu Stará pekárna a vydává ho firma Indies, sídlící ve stejném městě. Proč se tak stalo? Inu, The Frames se chtěli odvděčit zdejšímu publiku, s nímž mají velmi dobré zkušenosti - totéž se dá jistě říci o zkušenostech návštěvníků českých klubů s touto sympatickou formací.

The Frames jsou doma v Irsku pojmem: na sklonku minulého roku byla poslední řadová deska kapely For The Birds tamní kritickou obcí označena jako nejlepší album roku 2001 v celosvětovém měřítku. Pro svou nahrávací společnost však byli Frames vždy spíše outsiderem, o smlouvě se společností Island Records dodnes lídr kapely Glen Hansard mluví jako o jednom z nejhorších kontraktů v historii a důkazem budiž fakt, že jeden ze svých videoklipů si skupina vyrobila doslova na koleně - výrobní náklady činily 2 libry, což byla tehdejší cena videokazety. (Přesto se film dočkal svého uvedení na prestižní MTV a platil tam za nejlevnější klip v dějinách televize.)

Frames jsou zkrátka i dvanáct let po svém založení formací, která s hudebním showbyznysem "netančí", což se pozitivně odráží na folkrockové hudbě, kterou skupina produkuje. Ta je ve své prostotě a nepřikrášlenosti až jaksi konzervativní; poznáme z ní, že zmíněný Hansard se v rodném Dublinu pět let živil jako pouliční muzikant, i to, že mu prý matka v dětství před spaním zpívávala Cohena. Hudební kořeny Frames ale vězí spíš v irské půdě - může se stát, že vám některá jejich skladba připomene vznosnou zpěvnost raných U2 a jiný, dynamičtější kousek třeba takové Levellers.

Koncertní nahrávka je vždy tak trochu sázkou do loterie. Nekvalitní zvuk totiž může přebít její základní plus, tedy bezprostřednost. V případě Breadcrumb Trail by snad nevadila ani totální zvuková nedostatečnost, písně Frames jsou tak silné, že unesou cokoli.

MILAN ŠEFL

(The Frames: Breadcrumb Trail. CD, 75 minut. Vyd. Indies Records, 2002.)

Písničky z koncertního alba Glena Hansarda (na snímku) a jeho skupiny The Frames si můžete poslechnout v sobotu 12. října po 21. hodině na ČRo 2 - Praha