40
vychází 23. 9. 2002

Zpět na obsah         

Tipy
Českého rozhlasu


Sobota 5. 10. 2002 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 19.30 hodin

Herodias ze San Franciska

Kdo zbožňuje Salome Richarda Strausse, jistě uvítá operu na obdobné téma francouzského skladatele Julesa Masseneta, která má název Herodias. Měla světovou premiéru v bruselském divadle Monnaie 19. prosince 1881, tedy ve stejném roce, kdy u nás poprvé zazněla Smetanova Libuše.

Jules MassenetMillietovo a Grémontovo libreto čtyřaktové opery s četnými baletními scénami a velkolepými triumfálními pochody je ideálním průsečíkem všeho, co skladatel požadoval od literárních předloh svých oper. V centru děje je dramatický ženský osud, okořeněný jistou mystičností a skrytým, "pseudoreligiózním" erotismem. Základem příběhu je povídka Gustava Flauberta z roku 1877. Ocitáme se v Jeruzalémě na počátku předchozího tisíciletí. Herodias je nezákonnou manželkou krále Heroda Antipáse. Její ztracená dcera Salomé miluje fanaticky proroka Jana Křtitele. Herodes spatřuje v Janovi politickou hrozbu a uvrhne ho do vězení. Jeho nenávist ještě vzroste, jakmile se dozví o Salomině něžném citu vůči prorokovi, neboť po ní touží sám. Jan uvěří v upřímnost dívčiny lásky, teprve když Salome přísahá, že zemře s ním. Salome se na slavnosti v Herodově paláci vrhne králi k nohám a žádá o milost pro proroka Jana. Ten však byl mezitím sťat a kat přinese jeho hlavu přímo do hodovní síně. Sotva se Salome dozví neblahou zprávu, chce nejdříve zabít svou cizoložnou matku, pak ale namíří ostří dýky na své srdce.

Budeme poslouchat sestřih živých představení z operního domu v San Francisku, která se uskutečnila pod taktovkou Valerije Gergijeva v listopadu 1994. Není bez zajímavosti, že čtveřice superhvězd v hlavních rolích - Dolora Zajick (Herodias), Renée Fleming (Salome), Plácido Domingo (Jan Křtitel), Juan Pons (Herodes) - účinkovala v devadesátých letech v České republice, ať již při natáčení Rusalky, nebo na koncertech v pražské Sportovní hale a na Hudebních slavnostech Emy Destinnové v Českých Budějovicích.

IVAN RUML