40
vychází 23. 9. 2002

Zpět na obsah         

Tipy
Českého rozhlasu


Úterý 1. 10. 2002 Český rozhlas 2 - PRAHA - 0.04 hodin

Chomáčky záření

Vesmír je složen z hmoty a ze záření. Výzkumy hmoty a záření v minulém století ukázaly, že hmota i záření mají zrnitou strukturu. Hmota totiž není rozprostřena spojitě, ale je soustředěna do velmi malých elementárních částic. Také elektromagnetické záření (ať je vidíme jako světlo, nebo nevidíme jako rentgenové nebo tepelné záření) je proudem fotonů - kmitajících chomáčků nebo klubíček energie, konstatuje v Meteoru astronom doc. RNDr. Josip Kleczek.

Ani hmota, ani záření nejsou rozprostřeny spojitě, jak se do konce 19. století lidé domnívali, ale obě tyto základní složky vesmíru mají zrnitou strukturu. Fyzika v minulém století také poznala, že každé z těchto zrn představuje "kapičku energie". To jsou základní poznatky o hmotě, záření a energii, k nimž se věda dopracovala přibližně před sto lety. V bezedných prostorách vesmíru se prohánějí většinou chudé fotony, které kmitají pomalu, a mají tedy mnohem menší energii než například gama fotony nebo rentgenové fotony. Musíme připomenout, že všechny běhají stejně rychle - to je jako světlo. Nejvíce se ve vesmíru hemží zářivá chudina - mikrovlnné záření, které je pozůstatkem z prvopočátku vesmíru. Jeho fotony mají energie tisíckrát až stotisíckrát menší než fotony světelné. Jsou to opravdoví energetičtí chudáci - i když byli na počátku vesmíru velmi bohatí. Od těch dob však zchudli, a to v důsledku rozpínání vesmíru. Takových zchudlých reliktních fotonů je plný vesmír, neboť jich je miliardkrát více než hmotných částic.

Pro život na Zemi jsou ze všech fotonů nejdůležitější světelné fotony. Řekli bychomm, že to nejsou ani energetičtí boháči (jako fotony gama), ani chudáci (jako reliktní fotony). Přes den nás světelnými fotony zaplavuje Slunce a v noci jich poskrovnu přichází od dalekých hvězd - případně blízkých planet a Měsíce. Sluneční fotony zaplavují Zemi ve dne v noci už čtyři a půl miliardy let přívalem vysoce kvalitní energie. Země jí od Slunce dostává mnohotisíckrát více než lidstvo vůbec kdy bude potřebovat. Je to energie čistá, zadarmo, není nutno ji kupovat a přivážet zdaleka. Je nevyčerpatelná, neboť Slunce má vodíku - tedy termojaderného paliva - v hlubokém nitru ještě na dobu sedmi miliard roků.

(bi)