40
vychází 23. 9. 2002

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


OČIMA IVANA HOFFMANA

Krize končí

Zatímco vládní krize, zdá se, končí, rekordní loupež sto padesáti milionů korun zůstává záhadou. Pachatelé, kteří kromě peněz ze Citybank nalezli v obrněném voze bezpečnostní agentury jako bonus ještě tržbu supermarketu Tesco a jídelny McDonald´s, zřejmě při akci nic nenechali náhodě.

Pořídili si dokonce i informaci, jakým kódem otevřít z palubní desky auta dvoje pancéřové dveře. Hliníkové kufry neobsahující barvu, jež by znehodnotila bankovky, jejichž čísla jsou neznámá, pak překládali z auta do auta, až se po nich slehla zem. Boj mezi zloději a policisty je jak známo věčný. Strážci zákona se snaží předejít loupežím stále dokonalejšími bezpečnostními systémy, zatímco lupiči se je učí překonávat. Nyní si budou bezpečnostní agentury lámat hlavu nad tím, co udělat v případě, když zloději na sklo uzavřené kabiny pancéřového vozu nalepí papír s nápisem "Vypadněte, máme výbušninu". Snad řešení najdou, podobně jako řešení výbušné situace našli politici vládní koalice.

Ti se dohodli, že koaliční smlouvu opatří dodatkem, který by měl propříště vyloučit, že v Poslanecké sněmovně neprojdou klíčové zákony. Testem dodatku, který společně navrhla ČSSD a US-DEU, bude příští hlasování sněmovny o balíčku povodňových daňových opatření. Premiér včera řekl, že garance jsou dost silné, ale dodal, že samozřejmě žádná vláda není neotřesitelná. To mimochodem platí i o garancích, které mohou svým zákazníkům poskytnout bezpečnostní agentury. Zcela vyloučit bankovní loupeže a politické krize zkrátka nelze. Ohlédnutí za oběma dramaty má ovšem i světlé stránky. Zaměstnance bezpečnostní agentury naštěstí lupiči nezabili a politická krize snad přišla vhod našim exportérům. Koruna oslabila o padesát pět haléřů, aniž musela intervenovat centrální banka.

IVAN HOFFMAN

(Komentář vysílal ČRo 1 - Radiožurnál 18. 9.)