39
vychází 16. 9. 2002

Zpět na obsah         

Tipy
Českého rozhlasu


Úterý 24. 9. 2002 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 21.30 hodin

Škola šašků z Provázku do rozhlasu

Rozhlasová verze hry belgického dramatika Michela de Ghelderode Škola šašků byla v brněnském studiu ČRo natočena podle poslední inscenace režiséra Petera Scherhaufera v Divadle Husa na Provázku.

"Školou šašků se rozloučil s divadlem Peter Scherhaufer, jeden z našich - totiž československých - nejvýznamnějších režisérů posledních desetiletí. Následoval příkladu autora. Byl však důslednější než Michel de Ghelderode, který tím kusem jen vědomě skončil se psaním pro divadlo. Peter Scherhaufer, několik let těžce nemocný, zemřel měsíc po květnové premiéře. Rozloučil se tak hrou o králi všech bláznů Folialovi, který děti, jež mají být jako lidské zmetky zahubeny, bere za své a učí je šaškovskému řemeslu. Rozuměj: učí je jak přežít, jak vzdorovat krutosti. jak i v situaci, která se zdá být beznadějná, získat sílu." (Karel Král k uvedení na Mezinárodním festivalu Divadlo v Plzni 1999)

Rozhlasová verze se pokouší zachovat temnou sílu inscenace, v níž se ve vynikající formě představil Pavel Zatloukal jako Rytíř Folial, Mistr šašků. V dalších rolích se představí Roman Slovák, Michal Bumbálek, Radim Fiala, Vladimír Hauser a další členové souboru divadla. Na rozhlasové úpravě se podílel dramaturg inscenace Radan Koryčanský, záznamu se ujal režisér Jan Antonín Pitínský.

MAREK HOROŠČÁK