39
vychází 16. 9. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Zatracení

Autorský snímek mladého filmaře Dana Svátka vzbudil pozornost svým nezvyklým tématem už v kinech. Nyní jej nabízí na kazetách společnost Centrum českého videa.

Film střídající jakousi přiznanou polodokumentární a hranou rovinu je inspirovaný skutečnými událostmi kolem několika českých mladíků zatčených a uvězněných pro pašování drog v asijských státech. Dan Svátek vyšel z různých osudů těchto naivních dobrodruhů a sepsal pod dramaturgickým vedením Ondřeje Šrámka a Pavla Melounka samostatný příběh. Film začíná ve chvíli zatčení v letištní hale těsně před odletem z Bandungu. Tomáš, český průvodce a známý hlavního hrdiny Patrika Lovického, se vrací šokován do Prahy, kde začne sbírat informace o tom, co se vlastně stalo. Pomocí videozáznamů, které mladík natáčel během své dovolené ve čtyřech, která se z fantastického výletu za exotikou změnila v noční můru, dává dohromady útržky příčin celé události.

Nápad zkombinovat hrané filmové scény s polodokumentární polohou za použití digitálního videa působí věrohodně a navozuje silnější pocit autenticity. Trošku připomíná známou metodu skandinávských filmařů Dogma 95, která se rovněž orientuje hlavně na digitální záznam hrané skutečnosti. Ostatně právě záběry tohoto jakoby domácího videa ze soukromí podivné čtveřice patří k těm zdařilým a přesvědčivým. Podobně jako výjevy z thajského vězení, ačkoli by člověk čekal, že zrovna ty budou pro českého filmaře tvrdým oříškem. Paradoxně hůř (jaksi strojeně) dopadly scény z pražského prostředí, kde se Tomáš pokouší pochopit souvislosti. Zatracení jsou filmem, který není bez chyb a který občas osudově prozrazuje problémy s rozpočtem. Díky přesvědčivému výkonu hlavního hereckého protagonisty Jana Plouhara coby Patrika i aktuálnímu tématu uchopenému netradiční formou můžeme přesto připsat Danu Svátkovi bod.

(ska)