38
vychází 9. 9. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Pat & Mat

Jména postaviček Pat a Mat zná snad každé dítě, neřkuli rodič, posedávající občas u televizních Večerníčků. Centrum českého videa přichází v těchto dnech s dalším vydáním jejich dobrodružství, opět na DVD.

Tak jako v hraném filmu se se životem potýká kupříkladu Pierre Richard coby Velký blondýn, má i animovaný film své nešiky a neúnavné bojovníky se záludnostmi praktické existence. Pat a Mat k nim neoddiskutovatelně patří. Přestože se před revolucí 1989 schovávali za titulem Kuťáci, popřípadě A je to! Jejich historie spadá do roku 1976, kdy příběhy Kuťáků natočil poprvé režisér Lubomír Beneš a vzhledem k diváckému ohlasu jim zůstal věrný další dlouhou etapu, prakticky až do své smrti v roce 1995. Spolupracoval s ním také Vladimír Jiránek, mj. autor další proslulé kreslené dvojice Bob a Bobek.

Pro příběhy Pata a Mata je typický příslovečný český humor nesoucí se v příjemně inteligentní poloze. Jsou to vlastně dva nerozluční kamarádi, obývající společně jeden domek, kteří chvíli neposedí. Jejich příběhy jsou založené na tom, že si vymýšlí ustavičně nové kutilské oříšky, na které ovšem zručností příliš nestačí. Vděčné téma, které celkem pochopitelně oslovilo řadu nejen dětských, ale také dospělých diváků, důvěrně známe z domácího života téměř všichni. Kdo z nás občas "nevypění" nad sesutým úložným patrem či rozštíplou dlaždičkou při silnějším úderu do hmoždinky ve vyvrtaném otvoru.

Dvanáct dílů vtipných příhod nepodařených kutilských nápadů je nabito sympatickým humorem a lehkostí plynoucí z obdivu nad neutuchající energií obou hrdinů. Škoda že obraz na DVD není příliš kvalitní - přepis z televizního pásu asi neprobíhal zrovna nejlépe. Distributoři vyrovnávají tento nepříznivý fakt přidaným dokumentem o natáčení seriálu a zábavným kvizem.

(ska)