38
vychází 9. 9. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 12.05, repríza ve 22.00

Výpravy za tornádem

Přes americký středozápad se přežene ročně několik set velkých a malých tornád. Jen v roce 1999 přišlo jejich řáděním o život čtyřiadevadesát lidí. Smrtící tornáda dokáží rozmetat domy, zatočit s kamiony i přemístit z jednoho místa na druhé stádo krav. Je znám případ holčičky, kterou našli poté, co se tornádo přehnalo, nezraněnou čtyři metry vysoko ve větvích stromu. Greg Windsor, třicetiletý elektrikář z Marylandu, byl už od jara nervózní. "Mirku, vyrážím, jen co začne sezona, namontuju na střechu auta satelitní anténu, vezmu notebook a jedu. Nejlepší je to na začátku léta," říká mi. Teď už je Greg zpátky a telefonuje mi: "Přijeď se podívat, nafotil jsem perfektní blesky." U jeho domácího videa poznávám, že nešlo jen o obyčejnou bouřku. Greg se na pár set metrů přiblížil oku hurikánu.

Greg a desítky jemu podobných nadšenců investují do svého koníčku tisíce dolarů a vybírají si dovolenou ve chvíli, když se má nad vnitrozemím Ameriky kazit počasí. V levném motýlku v Oklahomě pak čeká na zprávy z místních meteorologických stanic. Protože tornádo se může vyvinout kdekoliv v pásu od Nebrasky přes Kansas, Oklahomu až po Texas, jde prý o to, mít na tornáda čich, jinak najezdíte tisíce mil a nikdy nebudete na správném místě včas. Je to vzrušující.

Meteorologové vydávají varování před blížícím se tornádem a Greg nasedá do auta, kde má také malou televizi, míjí kolony prchajících vozidel, vyhýbá se policejním zábranám, domlouvá se s ostatními posádkami lovců tornád. Houkání sirén z městečka ho utvrzuje v tom, že jede v průtrži mračen a sílícím větru správným směrem. Greg je hodně blízko, měl by myslet na hrozící nebezpečí. Rádio vysílá instrukce, co dělat v bezprostředním ohrožení, a naléhavě opakuje varování. "Je to veřejné varování, radí lidem, aby zmizeli, ale já naopak jedu k té hrozné věci. Vím, že je to bláznivé, ale když se přiblížíte správným směrem a víte, o co jde, jste celkem v pohodě. Musíte mít dost informací a pak se můžete dostat k tornádu velmi blízko." V autě má manželku a dvě děti předškolního věku. Greg sice říká, že ví, co si může dovolit, ale jeho žena Annette se přece jen trochu bojí. "Na prvním výletě jsem trochu nervózní byla, protože jsem nerozuměla všemu, co se děje, ale když mně vysvětlil, o co jde, cítím se trochu bezpečnější."

Tornádo je jen kilometr od Gregova vozu, hodně blízko, déšť téměř přehlušuje rádio, které informuje obyvatele o směru tornáda. Greg natáčí tornádo na video a přitom řídí. Tornádo, kterému byl nadosah, zabilo dva lidi a další zranilo. Záběry na Gregově videu se podobají filmu, který byl nedávno o lovcích tornád natočen. Televize CBS přinesla reportáž, podle které je lidí fascinovaných tornády stále víc, a dokonce za nimi přijíždějí i skupiny dobrodruhů z Evropy, Austrálie i Japonska. Ptám se Grega, co dělá, když je nebe bez mráčku a svítí sluníčko. "No přece nakupuji," odpovídá mi lovec tornád.

MIROSLAV KONVALINA