37
vychází 2. 9. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Duna

Podivuhodné fantastické dobrodružství, které sepsal v objemné kultovní knize Frank Herbert, se již před lety dostalo i na filmová plátna. Distribuční společnost Bonton Home Entertainment nyní nabízí kazetu s novější verzí Herbertova okouzlujícího příběhu jménem Duna.

Pozorní diváci a fanoušci žánru sci-fi dobře znají stejnojmenný filmový přepis, o který se pokusil v roce 1984 David Lynch. S podporou vlivného producenta Dina De Laurentise, jež čítala padesát milionů dolarů, vznikl tehdy výpravný trikový film - který ovšem v kinech propadl. Dnes slavného tvůrce Modrého sametu a především Městečka Twin Peaks strašil přízrak neúspěchu hodně dlouho. Navzdory tomu se jeho Duna usadila na čas ve filmových klubech a regálech domácích videoarchivů. Zvládnout mistrnou vypravěčskou vášeň a obrazotvornost autora předlohy je zatraceně tvrdým oříškem a, jak se zdá, "naběhl si" i další filmový experimentátor.

Příběh mladého vévody Atreida, který se pokouší proniknout do tajemství planety Arrakis, jež vydává cenné koření a musí se při tom potýkat jak s nepřáteli lidskými, tak zvířecími (obrovskými červy), je značně obsáhlý a filozoficky zašifrovaný. Režisér John Harrison jej pojal velmi zjednodušeně a zaměřil se více na vizuální stránku filmu, triky a velkorysou výpravu vůbec. Jeho vyprávění tak ovšem postrádá hlubší ponor a významy, zajímavé právě v knižní předloze. Svůj solidní herecký díl odvedli William Hurt, Alec Newman a P. H. Moriarty, přesto ale nelze na poslední adaptaci Herbertova románu pohlížet jinak než jako na běžnou filmovou sci-fi, nijak zvlášť nevybočující z řady průměrných titulů natočených v tomto žánru.

(ska)