37
vychází 2. 9. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

O lásce po valašsku

Před nedávnem vydala v Česku pozoruhodné album skupina Horská karavana, v níž pianista Martin Smolka, houslistka Helena Vedralová a kytarista Jiří Vedral doprovázejí v Praze žijící čínskou zpěvačku Feng Jün-song. "Vedralovská" část Horské karavany je však činná i v kapele Muziga, věnující se úpravě a velmi svébytné interpretaci moravského, převážně valašského folkloru. Její nejnovější vizitkou je album O lásce, složené ze třinácti lidovkami inspirovaných skladeb.

Muziga sice oficiálně působí teprve dva roky, ale její prehistorii lze dohledat na albech Jaborové husličky (1995) a Hej lesem (1998), které Vedralovi natočili s pražským jazzmanem Petrem Kořínkem, bývalým spoluhráčem Laca Décziho. Nové album už natočila čtyřčlenná kapela, existující od roku 2000. Tehdy Helenu Vedralovou (vedle houslí též viola či niněra) a Jiřího Vedrala (kromě kytary ještě mandolína, kobala, niněra) po společném vystoupení na Česko-francouzských dnech ve Vysokém Mýtě doplnila rodačka z Paříže Cécile Boiffinová (marimba, perkuse) a Kořínkovo místo posléze zaujal kolega Boiffinové z pardubické Komorní filharmonie, kontrabasista Jan Dvořák. V nahrávacím studiu se tato čtveřice ještě rozšířila o trumpetistu Jana Doležala a romské zpěváky Jana Dzurka a Romana Horvátha.

Množství rozličných aktivit jednotlivých muzikantů je zárukou bohatého podhoubí, z něhož hudba souboru Muziga vyrůstá. Uvážíme-li, že Vedralovi jsou díky zmíněné Feng Jün-song v kontaktu s lidovou písní Číny, Mongolska nebo Tibetu, že Boiffinová hraje jak klasiku, tak africkou hudbu, zatímco další filharmonik Dvořák má dost zkušeností s jazzem, musí to už být na jejich práci znát. A tak z alba skupiny Muziga slyšíme etnickou i vážnou muziku, folk i folklor, jazz i rock a dokonce dechovku - vše v přiměřeném, mnohdy odvážném, ale vždy vkusném poměru.

Jen v letošním roce se na zdejším trhu objevilo hned několik suverénních alb, čerpajících z odkazu českých a moravských lidovek. To O lásce je možná vůbec nejpřesvědčivějším.

MILAN ŠEFL

(Muziga: O lásce. CD, 54 minut. Vyd. Indies Records, 2002.)

Písničky z alba skupiny Muziga (na snímku) si můžete poslechnout v sobotu 14. září po 21. hodině na ČRo 2 - Praha.