36
vychází 26. 8. 2002

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 7. 9. 2002 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 22.45 hodin

Písně královny Abizag

Pořad z cyklu Svět poezie Písně královny Abizag přináší hudebně-poetické pásmo, které vytvořil Tomáš Šenkyřík, inspirován verši básníka, mnicha a kněze Jiřího Jana Víchy. Tomáš Šenkyřík je hudební skladatel, který se věnuje vážné i folkové hudbě. Jeho kapela Cymbelín vydala dva kompaktní disky: Cymbelín a Kolem osy. Právě s tímto hudebním seskupením nahrál také hudbu k pořadu, v němž uslyšíte i zhudebněné Víchovy básně. Víchovy verše dále recitují Eva Vrbková a Michal Bumbálek z Divadla Husa na provázku, úvodní autobiografii J. J. Víchy čte Pavel Zatloukal.

Z ní se dozvídáme, že Jiří Jan Vícha se narodil 12. 6. 1923 ve Skřípově u Opavy a po maturitě odešel do Olomouce, kde vystudoval teologickou fakultu. V roce 1948 ho arcibiskup Beran vysvětil na kněze. O dva roky později byly likvidovány všechny mužské kláštery. J. J. Vícha spolu s dalšími zakládal katolické kroužky a společenství. V roce 1961 byl zatčen. Rozsudek zněl: S přihlédnutím k chatrnému zdraví se odsuzuje na 14 let. Propuštěn byl v roce 1968. V roce 1969 začal působit jako kněz ve Fulneku. Zde také 28. září 1997 zemřel.

O poezii J. J. Vícha říká: "Utíkal jsem před ní, abych se mohl věnovat jen Bohu. Vrátil jsem se k ní až v době svého věznění. Život je Boží dobrodružství, to jsem si řekl hned, když jsem se vrátil z kriminálu. A důležité je, aby poezie člověku dávala spočinutí. To je křehká věc. Něco podobného, jako je kontemplace v modlitbě - takřka nazírání na Boha."

(ab)