Pátek 6. 9. 2002 Český rozhlas 2 - PRAHA - 6.45
hodin
Radost ze sklízení
Hlavní
sklizňové období nastává, s ním je spojeno většinou uspokojení z výpěstků,
jejich chuti, vybarvení, z dosažených výnosů a trochou starosti se samotnou sklizní,
zpracováním a uložením plodů. Ale toto období přináší také starosti - a není
jich málo. Část úrody opadává a některé výpěstky jsou postiženy škůdci nebo
chorobami - nic nesmíme zanedbat. Spadlé plody, často červivé, mohou být
"základem" červivosti v příštím roce - pokud nesesbíráme včas spadlé
plody a dovolíme larvám = červům z plodu vylézt a někde v půdě se zakuklit k
přezimování. Kromě toho se i spadlé plody včas sebrané dají zpracovat na želé,
mošty, šťávy a další produkty. Protože sklizeň ovoce bude pokračovat, je třeba
zkontrolovat, vyčistit a vydezinfikovat skladovací prostory jak pro čerstvé ovoce
konzumní zralosti v zimě, tak pro ukládání zavařenin, kompotů atd. Od poloviny
září už sklízíme raně podzimní jablka a také hrušky. Sklizňovou zralost
poznáme tak, že plod podložíme dlaní ruky a jeho kruhovým zvednutím nad větévku
se má lehce oddělit. Pokud se neoddělí, není zralý.
(pel) |