36
vychází 26. 8. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Váha vody

Kombinace přítomnosti a temné minulosti - na tento efekt vsadila režisérka Kathryn Bigelowá v americkém filmu Váha vody (The Weight of Water). Distribuuje jej společnost Hollywood Classic Entertainment.

Příběh se odvíjí od dvojité brutální vraždy, jež byla spáchána v březnu roku 1873. Stalo se v daleké izolované divočině - uprostřed exotické přírody na Shoalských ostrovech, kde v té době žili američtí imigranti. Uzavřený případ je však znovu otevřen, neboť padla klíčová otázka - byl popravený Luis Wagner skutečně pravým vrahem a pohnutkou jen nezvládnutý chtíč, anebo jde o osudný justiční omyl?

Hrdinka příběhu, fotografka Jane, je pověřena úkolem sehnat dostupná fakta a archivní i nové fotografie k chystanému článku. Vydává se se svým manželem, básníkem Thomasem, a další dvojicí - švagrem Rickem a jeho milenkou - na vzdálené ostrovy, jež možná skrývají o případu víc tajemství, než by se na první pohled zdálo. Původně příjemná dovolená, kterou si skupinka opalující se na palubě bělostné jachty naplánovala, se však mění v napjatou cestu plnou nečekaných odhalení a stoupající zášti i nepřátelství. Scény z přítomnosti se proplétají s momenty z dávné minulosti, jak je postupně Jane vyvozuje díky získaným zprávám a svědectvím. Právě výjevy ze života rybáře Hondtvedta, jehož žena se stala jediným svědkem vraždy, patří ve filmu k těm přesvědčivějším - i když ilustrace současných vztahů hlavní čtveřice nabízela určitě vděčnější polohu. Studie života lidí na sklonku 19. století i jejich vztahů, zdá se, zajímala režisérku o něco víc. Druhým přínosem filmu jsou herecké výkony - zejména pak Seana Penna v roli zasněného básníka Thomase.

Příznivci romantických podívaných, kde se krása přírody snoubí s téměř detektivními záhadami osobních vztahů a skrytých emocí, nejspíš nebudou zklamáni. Milovníci akčních příběhů nebo naopak hlubších psychologických sond by si však asi měli dopřát zábavu jiného druhu.

(ska)