36
vychází 26. 8. 2002

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Strašák pytlů s pískem aneb Dík za každé zrnko

Kde je ta mistička? Kde je ten stoleček? Kde je ten dům? Tak nějak byla říkanka a už ani nevím, co nakonec z toho vzala vlastně voda. Dnes by tato říkanka, kterou už ani nedám dohromady, mohla mít bezpočet variant, protože voda v minulých dnech brala všechno. Když jsem při dovolené zase po roce doma procházel centrum Ústí nad Labem a viděl první hromady pytlů s pískem, začala mi hlavou běhat políčka obrázků jako ve filmu. Byl z míst s podobnými rekvizitami. Pytle s pískem se ovšem vršily i tam, kde to nepáchlo bahnem a vodou, ale střelným prachem. I tam mají chránit, tlumit zkázu. Ne vždycky se to povede. Pytle nepomohly mnohým ve válčícím Afghánistánu ani na Sibiři, kde bylo v minulém roce v řece Leně najednou také vody víc než obvykle. Mnohem víc. Víc než oněch pytlů s pískem.

Začnu asi věřit na strašáka pytlů s pískem. Kde jsou něco hrozí, něco je potřeba bránit, chránit, zajistit, utlumit. Jak jen k tomu ten písek přijde. Hrady se také bortí, když stojí na písku, zvykli jsme si stěžovat. Dokonce i život prý nám často utíká jako písek mezi prsty. A když cheme rozhodit nějaké dobře zaběhané soukolí, prostě a jednoduše do něj nasypeme hrst písku. Jednoduché - stačí mít dost zrníček písku a je vystaráno.

Většinou je ale v tom ten písek nevinně. Když se nám to hodí, rychle zapomínáme, že dokáže i příjemně hřát na pláži a že by bez něj ani nebylo třeba průzračného křišťálu. Pořádné hrsti písku si totiž my lidé házíme do očí sami sobě. A to je ještě slabé přirovnání pro momenty, kdy někteří z nás čekali na neštěstí druhých, aby jim pak z toho mála, co neskončilo v kalných vodách jako v moři písku, ukradli ještě i ten zbytek. To jsou sice jen zrnka našeho všelidského pískoviště, ale jsou. Tady se chce ale spíš utíkat z pískoviště do říše zvířecí a připomenout cosi o hyenách.

Ale když ona ničivá voda brala nejen mističky, stolečky i domy, vyplavila na povrch i dočista jiná zrnka, ta, která dávají písku zlatavou barvu. Barvu tepla a ryzosti, která je možná na našem společném pískovišti až příliš řídkým jevem, ale přesto tu je. Brala na sebe podobu modré kombinézy hasičů, zelené vojáků, čevené lidí od záchranky i prostě umouněné od montérek souseda nebo dočista neznámého člověka. A tak když uvidím zase někde pytle s pískem, budu sice tušit, že se poblíž děje něco vážného. Ale bude mi také hned jasné, že ten písek do pytlů musel někdo nasypat. A ten někdo byl kdosi z nás. Díky za každé zrnko písku...

PETR VOLDÁN, Moskva