36
vychází 26. 8. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Když se staré potkává s mladým

Žijící klasik slovenské populární hudby, zpěvák, skladatel a kytarista Pavol Hammel se svým příznivcům naposledy výrazněji připomněl v souvislosti se svými padesátinami. Tehdy, tedy v roce 1998, jednak koncertně oživil fenomenální formaci Prúdy, s níž mimořádně úspěšně vystoupil i v Praze, ale sáhl i do archivu: výsledkem bylo vydání dosud dokonale utajeného alba Pokoj vám, které vzniklo bezprostředně po rozpadu první sestavy Prúdů, čerstvě ověnčené debutovou, "sběrnou" kolekcí Zvoňte, zvonky.

Ač řada položek Hammelovy diskografie stále ještě existuje jen na klasických vinylových deskách, žádného podobného objevu se už asi nedočkáme - spíše se budeme vracet k časem prověřeným hodnotám. Dobře to ví i současný Hammelův vydavatel, který reedicemi starších zpěvákových alb pravidelně obohacuje hudební trh. Naštěstí však Pavol Hammel nežije jen ze své kvantitativně, leč též kvalitativně mimořádně bohaté minulosti. Před prázdninami se totiž objevilo jeho zbrusu nové album Starí kamoši, které je vizitkou Hammelova současného písničkářství.

Přestože jde o nahrávku, jež slovenského pop-rockového barda konfrontuje se žhavým muzikantským mládím, název alba nelže. Hammelova výpověď se opírá především o texty jeho dávných spolupracovníků, Borise Filana a Kamila Peteraje. Právě Filan složil titulní skladbu, jež je klíčem k náladě desky: pojednává o kamarádech, kteří se nemusejí denně vídat, aby věděli, že mají stále jeden druhého. A v této mírně nostalgické, mírně furiantské atmosféře se nese většina ze čtrnácti písní, v nichž občas najdeme i ozvěny let dávno minulých: "Spieval som Zvoňte zvonky, zvon je však rozbitý..." zazní ve skladbě Zvonkohra. Jak tomu obratu rozumět?

Hammelovo album ale není žádným posmutnělým gestem. Může za to i skupina, kterou dal interpret a producent v jedné osobě dohromady. Muzikanti Juraj Kupec, Martin Gašpar, Juraj Tatár nebo Igor Skovay už hrají trošku jinak než Fedor Frešo nebo Marián Varga, ale dokáží se Hammelovými charakteristickými melodiemi nadchnout a vtisknout jim své, třeba i lehce jazzové cítění. A Hammelův duet se soulovou Darou Rolins, to už je vyloženě setkání dvou rozličných, leč vzájemně se respektujících generací.

MILAN ŠEFL

(Pavol Hammel: Starí kamoši. CD, 49 minut. Vyd. Sony Music/Bonton, 2002.)

Nové písničky Pavla Hammela si můžete poslechnout v sobotu 7. září po 21. hodině na ČRo 2 - Praha.