35
vychází 19. 8. 2002

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pondělí 26. 8. 2002 Český rozhlas 3 - Vltava, 26 - 30. 8. v 8.15 premiéra, 15.30 repríza

Malé zoologické zahrady

Prázdniny pomalu končí, dětem za chvíli začne škola a vy byste je rádi ještě v posledních dnech vzali na parádní výlet. Chtělo by to něco menšího, za dva měsíce jste se už naharcovali dost. Co takhle zoologická zahrada? Pokud nevíte, kterou vybrat, a nechcete kupovat kočku v pytli, můžete se nechat inspirovat Výlety s Vltavou. Jitka a Karolína Škápíkovy totiž na začátku léta navštívily pět jihomoravských zoo a po rozhlasových vlnách vám zprostředkují své zážitky z cest.

První zastavení bude v Hodoníně. Tam na vás čeká Valentýn, uměle odchované mládě gibbona, čerstvě narozený sameček jaguára Karo, neposedné kozy kamerunské a zamilovaná šimpanzice Zuzana. A také místní patron tygr ussurijský. Pilně se tu pracuje. Staví se nové akvárium a terárium, kam se už brzy nastěhují žraloci a krokodýli, nového výběhu se zakrátko dočkají i medvědi. Zoo v Hodoníně najdete na okraji města v lužním lese. Z původního zookoutku vznikla v sedmdesátých letech. Je malá, ale milá.

Malý orangutánek Filip ze ZOO HodonínPodruhé se vypravíme do Lešné. Ze Zlína je to 8 kilometrů směrem na Kostelec a Lukov. V rozsáhlém zámeckém parku, který patří k dendrologicky nejcennějším zámeckým parkům zlínského kraje, najdete zoologickou zahradu a impozantní zámeček. Patřil k panství rakouského šlechtického rodu Seilernů. Zoo zde vznikla už v roce 1929 jako soukromá záliba majitele zdejšího panství, hraběte Josefa Seilerna. Pro veřejnost byla otevřena v roce 1948. Jako jedna z mála u nás chová například gorily. V těchto dnech zde probíhají horečné přípravy na přijetí nových obyvatel: tří slůňat, které každou chvílí dorazí z Tanzánie.

Další cesta povede na Svatý kopeček, zhruba jedenáct kilometrů od města Olomouce. V krásném přírodním areálu, který čítá kolem pětačtyřiceti hektarů, se nachází zoologická zahrada, která byla založena byla v roce 1953 a otevřena o tři roky později. Chov se specializuje na žirafy Rothschildovy, přímorožce jihoafrické, kozorožce, lemury, gibbony a klokany zlaté. Zajímavá jsou mořská akvária (z bezpečné vzdálenosti za sklem si můžete prohlédnout třeba žraloky) a pavilon netopýrů. Přestože je zahrada značně rozsáhlá, procházka po tomto koutku živé přírody je pohodlná a příjemná.

Zoopark Vyškov je třeba hledat blízko středu města, mezi místním pivovarem a zámkem. Na návštěvníky tu čekají kromě několika obyvatel přišedších z exotických oblastí primitivní plemena domácích zvířat. Atrakcí je takzvaný "Dvoreček naší babičky", imitace selského dvora, kde se můžete volně pohybovat mezi klubkem koz a ovcí ze všech koutů světa, drůbeží všeho druhu, telátky, vepříky a potkáte pávy i čápy. Rozhodně si nenechte ujít atrakci krmení. Zvláště pro městské děti bude jistě zážitkem, na který se nezapomíná.

Poslední výlet vás zavede do Jihlavy. Zoologická zahrada leží v malebném údolí řeky Jihlávky, blízko centra města. Specializuje na chov kočkovitých šelem, opic a plazů. Má největší kolekci drápkatých opic v republice a jediná u nás chová jedovaté hady. Na své obdivovatele zde čeká mimo jiné právě narozené mládě zebry damarské. Zoo v Jihlavě se v poslední době proměnila k nepoznání. Začalo se o ní mluvit jako o "zoologické zahradě bez mříží", protože zvířata tu nejsou v klecích, pohybují se volně a můžete se procházet přímo mezi nimi. Nebojte se, neusilují zde o váš život, levhart je například za sklem. Je to filosofie, kterou u nás začal jako první prosazovat zdejší šéf, jinak také známý a uznávaný fotograf, Vladislav Jiroušek.

Více už se dozvíte z reportáží Jitky a Karolíny Škápíkové ve Výletech s Vltavou.

(šká)