35
vychází 19. 8. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Pán prstenů

Společnost Warner Home Video si už vytipovala dva předpokládané nejúspěšnější tituly konce léta a podzimu. Mají jimi být filmy Pán prstenů a Harry Potter a kámen mudrců. První z nich, Pán prstenů - je už ve formě videokazety v půjčovnách (počátkem září ji bude následovat i DVD).

Velkoryse pojatý, vizuálně výpravný tříhodinový film Pán prstenů patřil letos k hitům, na které se v kinech čekalo s rozechvělým napětím. Nakonec se film Petera Jacksona natočený podle Tolkienovy literární předlohy stal trhákem číslo jedna. Navzdory tomu, že se pochopitelně našli i Tolkienovi příznivci, kteří mu vyčetli přílišnou akčnost a efekty na úkor příběhu a literární fantazie, dostal se snímek na první příčky žebříčku návštěvnosti (téměř milion diváků) i tržeb. Ať už bychom chtěli puntíčkářsky lpět na různých nemilosrdných srovnáních a detailech, včetně zvolených hereckých typů, nemůžeme Pánovi prstenů upřít jedno - přilákal do kin všechny věkové kategorie bez rozdílu - od školáků až po jejich prarodiče.

Peter Jackson postavil svůj film na obrazu a rytmu. Vzal si z Tolkiena základní příběh o cestě a hlavně dobru a zlu symbolizovaném tajemným prstenem a dosadil do něj svou představu o vizuální podívané pokoušející všechny smysly. Právě v tom tkví jeho přednost - hlavní herečtí představitelé (Elijah Wood, Ian McKellen či Liv Tylerová) tu jsou součástí velké režisérovy hry, stejně jako celá řada dalších nezbytných prvků - monumentální hudba, dramatická i lyrická kamera, bohaté zvukové složky, složité triky a barvité kostýmy. V Jacksonově pojetí tak - možno říci - sice ztratil Pán prstenů bohatost jazyka a do jisté míry i vyprávění Tolkienovy předlohy, zato ovšem jeho fantastický příběh posunul blíž k širší vrstvě diváků. Díky jeho filmu se o Tolkienovi dozvěděli i ti, kteří by jinak o autorovy knihy asi nezavadili, díky němu teď mnozí z nich objevují další spisovatelovo dílo, nekonečnou fantazii a obdivuhodný jazyk. I kdyby jen proto - můžeme říci, že filmová adaptace Pána prstenů je mimořádně úspěšným projektem.

(ska)