34
vychází 12. 8. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


TVÁŘ ZA MIKROFONEM

Zdeněk Raboch, redaktor ČRo Plzeň

Vaše cesta k mikrofonu?
K mikrofonu jsem se poprvé dostal jako diskžokej na tanečních diskotékách. V rozhlasu pak nejprve v pořadu Desky, které za to stojí. Následovaly cestopisné relace a odtud už byl jen krůček k mé současné činnosti - soutěžím z oblasti již zmíněné hudby a cestování, které jsem rozšířil ještě o mé další koníčky - literaturu a film.

Vaše rozhlasová "nej"?
Asi by se nějaká našla, ale já po nich ani netoužím. Byl bych rád, kdyby se z mých pořadů stala jakási ČT 2, což je paradoxně nejméně sledovaný, ale zcela určitě nejkvalitnější program. Nejhezčí okamžiky mé práce nastanou mnohdy až po vysílání, kdy s posluchači někdy až neúnosně dlouho rozebíráme dějinné etapy či různé hudební žánry. Pečlivě se připravuji na Siesta kluby. Kvůli otázce, která je posluchači zodpovězena během několika vteřin, přečtu leckdy několik článků a mnohdy i knih. A tak mám radost - a tady by možná bylo to moje rozhlasové "nej" - když zavolá posluchač a z rukávu "vysype" nejen správnou odpověď, ale navíc ještě něco, k čemu jsem se nedopracoval ani po mnohahodinové přípravě.

Co vás drží nad vodou?
K tomu, abych se držel nad vodou, mi pomáhají léty osvědčené záchranné čluny - dobré knihy. A vychází jich teď spousta. A muzika, se kterou se člověk nikdy potopit nemůže: Beatles, Elvis a Ray Charles, staří i mladí bluesmani, jazzmani a mnoho dalších.

(reé)