33
vychází 5. 8. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


JAK TO VIDÍ RUDOLF KŘESŤAN

Autor je jedním z průvodců nedělních Dobrých jiter na stanici Českého rozhlasu 2 - Praha.

Letní glosy

Prázdniny jsou dětským eldorádem, a je dobře, když v tomto období si najdou rodiče víc času na své děti, než tomu bývá v průběžném roku. Nejednou pak nastávají chvíle dvojího žasnutí: žasneme nad tím, nad čím děti žasnou.

Aspoň jeden příklad za všechny:

Jeden můj známý se vydal s malým synkem na dovolenou na jih, a když tam chlapec poprvé v životě uviděl rostoucí banány a pomeranče, byl velice udiven. Na tom by nebylo nic výjimečného, kdyby ovšem předmětem překvapení malého kluka nebyla skutečnost, že se podivoval tomu, že jak banány, tak pomeranče rostou v přírodě bez malých firemních nálepek!

Tedy bez obvyklých drobných samolepek, které chlapec znal z plodů kupovaných u nás. V půvabné dětské naivitě se domníval, že nálepky na pomerančích a banánech jsou nedílnou součástí jižních plodů - a že s nimi vyrůstají.

* * *

Čeká-li vás letní putování po Slovensku, mohlo by vás zajímat, že před dvěma lety byla na nádraží v Humenném odhalena kamenná socha Švejka.

Má to svou logiku, protože právě na nádraží v Humenném byl Švejk poslán nadporučíkem Lukášem pro koňak a vzápětí se odehrála legendární scéna s takzvanou železitou vodou. Právě k té historické studni postavil Švejkovu sochu z litého kamene místní sochař Jaroslav Drotár, ctitel Haškovy knihy.

Odhalení se zúčastnili zástupci ministerstev kultury z České i Slovenské republiky. Velkorysost projevila i manželka maďarského generálního konzula, která navzdory tomu, že Švejk nebyl zrovna maďarofil, položila soše na hlavu věneček se stuhami v maďarských barvách.

Jak znalci Haškovy knihy vědí, tak v jejím třetím dílu po tajném nákupu koňaku pro nadporučíka Lukáše na nádraží v Humenném byl Švejk přistižen poručíkem Dubem. Tomu se snažil namluvit, že v té lahvi je jen železitá voda.

Podezřívavý Dub mu tehdy řekl, ať se z té láhve napije. Švejk ji vskutku vypil do dna a ještě z posledních sil mu stačil sdělit: "Poslušně hlásím, pane lajtnant, že ta voda měla vopravdu železitou příchuť. V Kamýku nad Vltavou jeden hostinskej dělal pro svý letní hosty železitou vodu takovým způsobem, že do studny házel starý podkovy."

Dvoumetrová Švejkova socha na nádraží v Humenném se stala natolik populární, že jeden z cestujících prý v přilehlém městečku žádal u pokladny zcela vážně jízdenku na Švejkovo nádraží.

* * *

Výraz ZAVAZADLO chápu jako připomínku, že balení na dovolenou je ZÁVAZNÉ. Po odjezdu nebo po odletu je pozdě litovat, že jsme doma zapomněli to, nebo ono.

Proto jsem při balení stoupencem spíše většího množství věcí ukládaných do zavazadla. Nikdy mi nevadilo, když část z úložek v kufru jsem pak na cestě nepotřeboval. O nic nejde, přivážím ty věci zase v pořádku domů. Možná mi jsou i vděčné za to, že se na čas dostaly z domácí skříně - a trochu se podívaly do světa.

Samozřejmě že takový baličský rozmach není namístě, když si člověk balí ruksak k pěší túře. V autě je zase radno ctít rozměr kufru v kufru, u letadel je limitem povolený počet kilogramů. Ale jinak jsem stoupencem potřebného projevu důvěry, že auto, vlak či letadlo to uvezou.

Nechci ovšem nikomu hanět přístup jiný - včetně možné cestovatelské pýchy, dané tím, že právě on má z celého zájezdu nejmenší kufr. Nebo nejmenší tašku či taštičku. V případě extrémním pak dokonce pouhopouhý zubní kartáček v kapse - a to ještě zubní kartáček s tou nejkratší rukojetí.

* * *

Vydávat knížky v letním období je poměrně riskantní, ale o to více oceňuji, že jeden západočeský nakladatel se toho nebál a do konce srpna hodlá vydat knížku od autora zvlášť blízkého mému srdci. Jde o publikaci složenou ze dvou samostatných prací Františka Nepila.

Tou první je Tělověda, kterou tento klasik rozhlasového Dobrého jitra vydal poprvé před jedenácti lety. Svým neopakovatelným způsobem se zamyslel nad jednotlivými orgány našeho těla a své meditace končí pozoruhodnou otázkou: "Může lidský mozek vymyslet něco dobrého, když kousek od něho nebude lidské srdce?"

Kromě zmíněné Tělovědy bude chystaná knížka souběžně zahrnovat i dosud nikdy knižně nepublikovanou Nepilovu Jazykovědu. Její text je starší než Tělověda, ale autorova Jazykověda měla smůlu. Před uvažovaným vydáním v roce 1969 začala abnormalizace. Tyto Františkovy texty už nestačily vyjít. Jak by také mohly, když například v pasáži o citoslovcích je konstatování, že "citoslovečná kultura HURÁ a HRRR! byla časem vystřídána obdobím ACH JO! a OUVEJ OUVEJ! a Posléze BÁC"!

Těší mě, když mohu být poslem dobrých zpráv, a v případě chystaného dvojtitulu vyprávěnek Františka Nepila se domnívám, že to dobrá zpráva je.

* * *

V období dovolených leckdo usoudí, že jeho letní šatník je nedostatečný - zvláště před cestou do ciziny. Máte-li namířeno do Řecka, neměli byste propadat panice, protože starověcí Řekové ctili skromnost v oblékání. Zdá se to neuvěřitelné, ale základem jejich oblečení - mužského i ženského - byly dva obdélníkové kusy látek! Nepotrpěli si na luxus a okázalost. Základem starořeckého oblečení byla řasená košile univerzálního zaměření. Jmenovala se chitón a představovala jak oděv filozofů, tak i prostých občanů..

Střídmost Řeků byla součástí jejich životní filozofie, v níž klíčovou roli hrála touha po harmonii, vyváženosti a řádu. Značně si vážili svobody; s tím souvisel i jejich názor, že přílišným soustředěním na to, jak se člověk obléká a čím se obklopuje, může část své osobní svobody ztratit.

Uznejte, není to moudrá rada pro cestu na dovolenou?