33
vychází 5. 8. 2002

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Ech ech! Ztrácí dechovka dech?
Ne Ne! To jen tak vypadá, že má pech!

No jasně. Dechovka má silný kořínek. Tu jen tak nějaké techno z jejích pozic nevyžene. A proč zrovna já, která nikdy fanouškem dechovky nebyla, o tom přemítám? No prostě proto, že nemám co vypínat. Což ovšem není úplně pravda. Vypínám techno, heavy metal, šílenou a nezajímavou modernu, a některou populární hudbu, která mně zrovna nejde pod nos. Ale takhle to má asi každý. Prostě něco nás bere víc, něco míň, a něco nás nebere vůbec, a každý to má jinak. Proto žádným hudebním stylům neupírám právo na život. Mají nejen své odpůrce, ale i své příznivce. Jen mě nesmí obtěžovat, když chci poslouchat Debussyho nebo Milese Davise. Svědky Jehovovy taky nesnáším kvůli jejich vnucování a obtěžování. Že nectím jejich víru, je moje věc.

Prostě jsem si najednou všimla, že dechovka vymizela z mého života. Ani v rádiu, ani v televizi, ani při různých veřejných akcích. Osobně mi to vůbec nevadí, jen mě napadlo, že žádná hudba by neměla být diskriminována. A je samozřejmě na posluchačích, jak moc o svou muziku stojí a žádají si ji.

Když si pomyslím, že ještě před pár lety dechovka byla jakýmsi symbolem národní kultury k vepřu-knedlu-zelu, k pivu, k slivovici. A nejen to. Bez dechovky se neobešla žádná mírová slavnost, a že jich bylo požehnaně, žádný průvod, pouť, volby, svatby, pohřby. Rozhlasových stanic bylo podstatně méně, hlavně rozhlas po drátě, ale dechovka byla všudypřítomná. Zrovna tak v televizi. Těch pravidelných půlhodinek a hodinek s usměvavými tvářemi, které nás diváky měly přimět též k podobné rozjařenosti a spokojenosti. Bylo toho příliš, a bohužel na úkor jiné kultury, o které se nám nesmělo zdát. (Ale zdálo se...) Komunismus nám dechovku hodně zprotivil, protože ji vnucoval všude, kde měla vzniknout zábava.

Změna je život, život je změna, a naštěstí nic netrvá věčně. Ani neštěstí. A tak mám štěstí, že si mohu vybírat z ohromné nabídky rozhlasových stanic, ale spíš z jejího počtu než z nabídky. Já si vybírám z Radiožurnálu, Prahy, Vltavy, rádia Classic FM, Svobodné Evropy, Radia 1 a poslední dobou Radia Beat. Doufám jen, že jednou se vyskytnou i sponzoři na zřízení Radia Jazz. Už teď se hlásím ke spolupráci.

V čase, kdy poslouchám rádio, jsem na dechovku nikdy nenarazila. Teprve v Týdeníku Rozhlas jsem zjistila, že dechovka žije na stanici ČRo 2 - Praha, v pravidelných půlhodinkových pořadech Trubte nám, trumpety, které uvádějí Pavlína Filipovská, Jozef Zíma, Eda Hrubeš, že existuje dechovková hitparáda a že skvělý jazzman-bubeník Pepík Vejvoda uvádí slavné dechovky svého světoznámého otce Jaromíra Vejvody. Ale nejen starší generace se o tuto muziku zajímá. Moc dobře vím, jak dechovky udržují muzikantství na vesnicích, v malých městech. Hraje se po hospodách, na tancovačkách, na zabijačce, při veselce, pohřbu a lidi si třeba zpívají "Kdyby ty muziky nebyly..." nebo "Hrajte, já ráda tancuju". Tyhle písničky se dědí z generace na generaci a lidi je umějí zpívat i s texty. Ovšem čeština má navrch! Ne angličtina!

Malé dechovky jsou základem větších tanečních orchestrů i big bandů. Vedle seniorů už hrají junioři, jako třeba ve Velkém swingovém orchestru Česká Třebová, se kterým jsem si s chutí letos zazpívala na Jazz-blues-rockovém festivalu. Proto přeji dechovkám dlouhý dech a žádný vzdech! Pyku Pyku.

JANA KOUBKOVÁ