32
vychází 29. 7. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Mandolína kapitána Correlliho

Romantický snímek odehrávající se v exotických kulisách řeckého ostrova Kefallénie je jako šitý pro letní horké večery u videa. Nabízí jej na trhu společnost Bonton Home Entertainment.

Film Mandolína kapitána Correlliho natočil režisér John Madden podle stejnojmenného proslulého románu Louise de Bernierese. Příběh se odehrává v době druhé světové války, kdy se na malém řeckém ostrůvku vylodila italská armáda, aby "dohlížela" na bezpečí obyvatel a zdálky sledovala končící válečnou vřavu. Prvotní konflikty a nedorozumění temperamentních a sebevědomých Italů s místními se časem mění v přátelství, v případě hlavního hrdiny Correlliho dokonce v lásku k dceři zdejšího lékaře, odbojné Pelagii. Do idylických chvil naplněných hrou na mandolínu, sluncem, olivovníky a doběla vypálených zídek však zasáhne nečekaně zblízka i válka. Correlli se musí rychle rozhodovat a přijde také okamžik, kdy podá pomocnou ruku svému soku v lásce, Pelagiinu snoubenci. Válka skončí a Pelagia i Correlli se vracejí tam, kam patří srdcem a svými kořeny - každý do své země. A přesto se ještě nevidí naposled.

Lyrický snímek Johna Maddena těží zejména z atmosféry jižních zemí - kamera si tu vychutnala dosyta náladu mořských plání, písečných pláží, terásek na borových svazích a komornost uliček starého městečka. Dobře sem zapadli i hlavní herečtí představitelé - Nicolas Cage jako Correlli a Penelope Cruzová v roli Pelagie, oba snědí, jak se sluší na horkokrevný pár pod jižním sluncem. Kdo nečeká od filmu zásadní historické válečné momenty (přestože v závěru jde o tragickou událost, jež se za války skutečně v Kefallénii stala), ale decentní romantický příběh na pozadí známých fakt, nebude zklamán. Dokonce ani hrou na mandolínu v rukou Cage, který se na ni opravdu naučil hrát.

(ska)