32
vychází 29. 7. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


PRÓZA V ROZHLASE

Vladimír Páral o erotice, józe a štěstí

Český rozhlas 3 - Vltava, 11. srpna 20.20 hodin

Vladimír Páral před svým mariánskolázeňským obdobímIng. Vladimír Páral, t. č. obyvatel bytu s balkonem do slavného Skalníkova parku v Mariánských Lázních, oslaví 10. srpna sedmdesátiny. V pořadu zařazeném při této příležitosti do pravidelného "vltavského" cyklu Schůzky s literaturou bude slavný prozaik představen svými autentickými promluvami o harmonii, štěstí a blaženosti v životě a literatuře. Kým vlastně je literární technolog každodennosti Vladimír Páral, to se pokusí rozkrýt v rozhovoru s ním na mariánskolázeňské plovárně Lido autor a režisér pořadu Miroslav Buriánek.

Dvě podstaty Páralova života jsou erotika a jóga. Erotika jako "velký balík tělesný" a jóga jako "schránka duchovní". Páral je přesvědčen o tom, že štěstí je přirozený stav člověka a lze se mu naučit podobně jako hře na housle, jízdě na kole nebo plavání. Jóga a zen - to je ono správné spřežení do stanice s názvem ŠTĚSTÍ.

Autor pořadu, Miroslav Buriánek (50), se rozhlasové adaptaci Páralových textů věnuje pravidelně. V ČRo Plzeň natočil: Veletrh splněných přání (1992), Rozkoše v přímém přenosu na motivy románu Kniha rozkoší, smíchu a radosti (1992), Muži a ženy z Dekameronu 2000 (1993), Romeo a Julie aneb Milování v perspektivě 24. století (1994), Milenci a vrazi (2000). Svému oblíbenému autorovi se věnoval také v dokumentárních pořadech: Existence v radosti aneb Vladimír Páral v Mariánských Lázních (1997), Kaleidoskop se spisovatelem Vladimírem Páralem (1999), Po sezoně v Mariánských Lázních na konci milénia s ing. Vladimírem Páralem a ing. Richardem Švandrlíkem (1999), Smyslem života je vzrušení aneb Mladá žena a Vladimír Páral (2001).

Vltavské Schůzky s literaturou s názvem Zóna - Ing. Vladimír Páral (70) budou konglomerátem odkazů k rozměrným spisovatelovým opusům a autentickým záznamem jeho úvah o životě a tvorbě v malebném prostoru plovárny Lido v létě 2002.

(bum)