31
vychází 22. 7. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Agent z Panamy

Špionážní filmy - jsou-li dobré - mají šarm. Je-li navíc předlohou román úspěšného spisovatele, můžeme se vcelku jistě spolehnout, že nás čeká příjemná zábava. Tak jako v případě adaptace románu světoznámého autora Johna Le Carré Krejčí z Panamy (The Tailor of Panama, 2001), kterou uvádí pod českým názvem Agent z Panamy na kazetách společnost Bonton Home Entertainment.

Snímek americké produkce natočil John Boorman (tvůrce Excaliburu) - filmař, kterého mimochodem hostil letošní Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Scénář napsal režisér spolu s autorem knihy, třetím do počtu jim byl Andrew Davies. Le Carré patří k autorům, kteří si umějí pohrávat s řadou motivů a dobře pracují s prvky, jako jsou napětí, humor a překvapení. Agent z Panamy je ve výsledku sice poněkud zjednodušeným příběhem, jemuž odpovídá i jistá redukce postav, nicméně na zajímavosti to snímku nijak neubralo. Ve filmu vystupují agenti hned dva - jeden pravý, vcelku finančně slušně založený proutník, a druhý falešný, neboli krejčí, jemuž jsou kýžené peníze vnucovány - ovšem, pochopitelně, za jisté protislužby. Milý krejčí Harry má dluhy, a tak nakonec proti své vůli přistoupí na hru, jež se zprvu zdá být vzrušující a výdělečná, která ale nabírá stále vyšších obrátek vedoucích do pekel.

Příběh muže, jenž se pokusil hrát vysokou politickou hru svými mystifikujícími prostředky, se odehrává v dramatickém, exotickém prostředí. Do tajných piklů o Panamský průplav se vzrušeně promítá středoamerický temperament, chudý, ale dynamický a ohnivý život ulic, snědých pletí a ustavičných bojůvek. Hlavní roli krejčíka, jenž propadl nebezpečné hře, doslova vystřihl výtečný herec Geoffrey Rush. V úloze bezohledného sebestředného agenta mu sekunduje Pierce Brosnan, pokoušející se o jakousi variaci na svého Jamese Bonda. Postavu emancipované Harryho manželky si zahrála Jamie Lee Curtisová. Agent z Panamy rozhodně není běžným standardním špionážním filmem. Nemá sice šíři vypravěčského i obrazového záběru literární předlohy, ale přesto má díky šikovnému uchopení látky reálnou šanci zaujmout fanoušky daného žánru.

(ska)