30
vychází 15. 7. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Listopadová romance

Čas od času se herecké páry sejdou znovu v jiném filmu. Je to i případ Keanu Reevese a Charlize Theronové, již se potkali kdysi při natáčení Ďáblova advokáta a nyní hrají ve filmu Listopadová romance (USA, 2001). Na trh jej uvádí společnost Warner Home Video.

Keanu ReevesCharlize Theronová dostala ještě před natáčením filmu lukrativní nabídku zahrát si ve výpravném snímku Pearl Harbor. Protože ji však scénář příliš nezaujal, a navíc se jí dobře pracovalo s kolegou Reevesem při Ďáblovu advokátovi, odmítla. Vzápětí pak přijala roli výstřední dívky ve snímku režisérky Pat O´Connorové Listopadová romance. Právě po boku Reevese. Dlužno ovšem dodat, že tentokrát oba hrají zcela odlišné typy, než jaké si střihli - v trojici s Al Pacinem - v předchozím "satanském" filmu. Příběh scenáristy Kurta Voelkera ctí prvky romantického filmu, který přitom nepřekračuje hranice sladkobolnosti. Reevesova postava - reklamní agent Nelson - je typický úspěšný Američan solidního vzhledu, který nezná nic jiného vyjma své práce a televizních obrazovek. Jeho dny plynou za sebou ve stejném rytmu, bez zvláštního vzrušení. Pak ovšem potká atraktivní Saru, ženu, která pěstuje zvláštního koníčka: každý měsíc nabízí své srdce i byt jinému muži, aniž by od vztahu cokoli očekávala. Píše totiž projekt, zaměřený na kultivaci mužské duše a existence.

Film, který O´Connorová natáčela po celém San Francisku, si nehraje na žádnou psychologickou sondu do vztahu muže a ženy. Přesto nabízí v poloze příjemné, neurážlivé romance malé zamyšlení nad dnešním rozložením sociálních rolí obou pohlaví a nad jejich citovými potřebami. Dvouhodinový snímek patří v nabídce spíše k těm málo nápadným, jež zlákají ženské publikum nebo citlivé, zasněnější mužské nátury. V jedné z vedlejších rolí poznáme i Grega Germana z populární televizní série Ally McBealová.

(ska)