29
vychází 8. 7. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Arizona Dream

Návratem k některým starším titulům, jež se objevily většinou jen ve vybraných artkinech a klubech, vzdává společnost Hollywood Classic Entertainment hold zaručené kvalitě. Jednou z nich je i snímek režiséra Emira Kusturici Arizona Dream (Arizonský sen) z roku 1993.

Scenárista David Atkins situoval svou absurdní komedii do přízračné arizonské pouště, kde se mohou dít věci i zcela neuvěřitelné. Příběh nicméně začíná v New Yorku, kde hlavní hrdina Axel tráví své všední dny v posedlosti rybami a obrazovkou. Jeho největší vášní však jsou sny. Rodinné povinnosti jej ale nečekaně přivedou za volant cadillaku mířícího do Tucsonu, stát Arizona. Má jít za svědka na svatbu svého strýce Lea s mladičkou Millie, jež si od sňatku slibuje útěk od životních nezdarů. V Leově obchodě s auty se Axel seznámí s atraktivní vdovou Elaine a její dcerou Grace. Ta má na ženu velmi zvláštní sen - touží sestrojit létající stroj. Svým způsobem tu sní každá z postav - Axelovi se zdá o velké rybě, Grace chce létat, Leo se nechává unášet představou o věži sestavené z cadillaků, po níž by vyšplhal až na Měsíc...

Podivuhodné a přitom celkem obyčejné příběhy Kusturicových postav jsou plné symboliky a zajímavých obrazů. Stručně řečeno, ilustrují tvůrcův svérázný a nekompromisní pohled na Ameriku. Především jako na zemi zborceného amerického mýtu o místě nekonečných možností. Neboť každý z jeho filmových hrdinů sní hlavně proto, že vlastně není spokojen se svým životem a způsobem existence.

Film zdobí vedle výtečné kamery a hudby herecké výkony jednotlivých protagonistů. Johnny Depp v roli Axela, Fay Dunawayová jako Elaine a Jerry Lewis v roli Axelova přítele - všichni si osobité povahy svých postav jaksepatří užili. Jistě i proto získal film v roce 1993 Stříbrného medvěda na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně.

(ska)