29
vychází 8. 7. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


POEZIE V ROZHLASE

Ruští bardi

Český rozhlas 3 - Vltava, 21. 6. - 20.20 hodin

V rámci Dnů ruské kultury v České republice se 26. února letošního roku představili v brněnském Divadle Husa na provázku ruští bardi. U nás bychom možná řekli spíš zpívající básníci nebo prostě písničkáři. Ostatně nejeden český písničkář (připomeňme alespoň Jaromíra Nohavicu) se nechal inspirovat velkými ruskými bardy jako Bulat Okudžava nebo Vladimir Vysockij.

V úvodu večera promluvil a také v úvodu našeho pořadu promluví ředitel Centra experimentálního divadla v Brně a dlouholetý umělecký šéf Divadla Husa na provázku Petr Oslzlý, který připomíná, že "provázci" u nás vždycky propagovali ruskou kulturu. Ale činili to takovým způsobem, že to někdejším kulturně-politickým činovníkům nebylo po chuti. Dnes se může Petr Oslzlý chlubit tím, že na stejné scéně Centra experimentálního divadla v Brně, kde v únoru vystoupili současní ruští bardi, zpíval i Bulat Okudžava.

Pořad stanice Český rozhlas 3 - Vltava představí autorku dvanácti básnických sbírek, členku mezinárodního PEN klubu, básnířku s kytarou Veroniku Dolinovou. Dále autora více než čtyř set písní Alexandra Suchanova, vítězku Všesvazového festivalu autorských písní v Tallinu z roku 1988 Elenu Kazancevovou a pánské pěvecké a herecké duo Michail Citrinjak-Boris Kiner. Všichni se považují nejen za hudebníky, ale doslova za zpívající básníky, proto pořad Ruští bardi nabídne posluchačům také překlady některých textů do češtiny.

Na otázku po tradici, inspiračních zdrojích a předchůdcích odpověděla Veronika Dolinová takto: "Myslím, že každý z nás, kteří jsme přijeli a vystoupili na dnešním večeru v Brně, by mohl říci něco o svém místě v literatuře a o tom, co ze zpívané poezie ho inspirovalo. Ale je to zkrátka takový velice přirozený literární žánr, který vznikl už dávno, a to i v Rusku, i když tam ne tak dávno jako v ostatní Evropě. Autorská píseň je velmi skromný, komorní, ale houževnatý žánr, který zdomácněl už před mnoha lety ve Španělsku, ve Francii, v Německu, Čechách, Polsku, Bulharsku - všude jsou lidé, kteří skládají verše na vlastní hudbu a nemohou psát verše jiným způsobem. Je to prostě takové vcelku obyčejné řemeslo. Samozřejmě se můžeme odvolávat na nejlepší ruskou poezii, na vynikající západní poezii, ale není to nutné. Je to totiž docela přirozený způsob vyjádření: verše s hudbou."

Co k tomu dodat? Pořad z cyklu Schůzky s literaturou tedy věnujeme právě tomu způsobu uměleckého vyjádření. K poslechu zve autorka pořadu Alena Blažejovská a režisérka Eva Řehořová.

(ab)