28
vychází 1. 7. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Deník princezny

Víceméně pohádku pro dospělé nabízí v podobě filmu Deník princezny společnost Warner Home Video. Jako odlehčený žánr s příběhem připomínajícím trochu novodobou Popelku pasuje celkem šikovně do prázdninové nabídky v půjčovnách.

Deník princezny - americký komediální film (na produkci se podílela mj. populární zpěvačka Whitney Houstonová) - natočil režisér Garry Marshall podle novely Meg Cabotové. Na scénáři pracovala Gina Wendkosová, která mu vtiskla vyrovnanou směsici humoru a ženskosti. Film začíná v lavicích americké střední školy, kde se mezi spolužačkami krčí chytrá, leč poněkud nesmělá dívka jménem Mia. Každý den odchází do školy s houževnatým přáním - aby její den uplynul tak, že si jí prakticky nikdo nevšimne. Obrýlená, nenamalovaná, lehce zakomplexovaná - taková je Mia i v okamžiku, kdy jí autoritativní babička oznámí, že je princeznou a že se podle toho bude ode dneška chovat! Marný boj s realitou a královskými pravidly společenského chování bere pomalu za své. Mia se z průměrné středoškolačky utápěné v komplexech mění v půvabnou sebejistou dívku v bílých rukavičkách a upnutých elegantních šatech, což se neobejde bez závisti okolí a všeobecného zájmu veřejnosti, zejména pak mužské.

Lyrickou komedii o konci nevinnosti běžné puberty pojal Gerry Marshall naštěstí celkem vtipně. Hlavní ženské role babičky a Mii nabídl Julii Andrewsové a Anne Hathawayové. U první z nich vsadil na renomé a hereckou zkušenost (Julia je mj. nositelkou Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v muzikálu Mary Poppins v roce 1964), u druhé na svěží krásu a neznámou tvář. Film Deník princezny si na nic okázalého nehraje. Kostýmy Garyho Jonese příjemně doplňují lehkost žánru a zvolených exteriérů, a přitom ohleduplně respektují změny prostředí a nálad postav. Jako nenáročná zábava - určená spíše ženskému publiku - může přijít v letním podvečeru se sklenkou sherry docela vhod.

(ska)