27
vychází 24. 6. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Monty Python a Svatý grál

Britskou komediální skupinu Monty Python netřeba představovat. Spíš stačí jmenovat tituly jako je Život Briana, Smysl života nebo proslulý Létající cirkus (vysílaný s úspěchem v České televizi). Bonton Home Video přichází s kazetou (již provází i DVD) Monty Python a Svatý grál, kde si komici berou na mušku artušovskou legendu.

Film vznikl již v roce 1974 a je prvním projektem, v němž se šestice populárních herců a humoristů pokusila vyprávět souvislý příběh. Režie se ujali jako ve většině společných filmových titulů Terry Jones a Terry Gilliam, dvě vůdčí esa celé skupiny. A hned napoprvé si vystřelili z jednoho z uctívaných domácích křesťanských mýtů - a tím je král Artuš a jeho družina.

Dlužno dodat, že hrdina jejich filmu to nemá vůbec lehké - ba s jistou nadsázkou by se dalo říct, že to má snad těžší než samotný Artuš v původním příběhu. Vydává se totiž na pouť za Svatým grálem bez kordu a navíc provázen nedůvěřivými, takřka lhostejnými pohledy svého lidu. Nakonec se k němu však přece jen cestou přidá partička mužů ochotných sdílet s ním - alespoň sem tam - dobré i zlé.

Autoři si střílejí z patosu vznášejícího se nad Artušem, ale jejich ostrému peru a satiře neunikly ani vypravěčské manýry spojované s podobnými příběhy. Hezky si tak kupříkladu pohráli s motivem zamilovaného Lancelota, který v jejich podání masakruje bez lítosti překvapené svatebčany v ošidném domnění, že zachraňuje zajatou princeznu. Humor, v jehož případě je označení "černý" málo dostatečné, se nevyhýbá žádné postavě. Ve filmu si zahráli staří známí - Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Michael Palin a samozřejmě i oba režiséři.

(ska)