26
vychází 17. 6. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Moulin Rouge

Baz Luhrmann je režisér, který umí překvapit. Naposledy se mu to povedlo snad nejvýrazněji - film Moulin Rouge se stal kasovním trhákem a spektáklem v tom nejlepším slova smyslu. I proto nabízí společnost Bonton Home Video film na DVD, na nichž jeho kvality lépe vyniknou.

Příběh není nikterak výjimečný - ba dokonce při bližším ohledání nalezneme paralely s dávno divácky ověřenou uslzenou Dámou s kaméliemi. Ovšem způsob, jakým Luhrmann vcelku sentimentální příběh umírající kurtizány uchopil, bere dech. Moulin Rouge je postaven na obrazech, výpravných scénických dekoracích a odvážných tanečních, pěveckých a dokonce akrobatických výkonech, jež činí z filmu tu správnou oslnivou podívanou. Nechybí samozřejmě nic, co k danému vyprávění patří - neznámý básník se osudově zamiluje do hvězdy Moulin Rouge, krásné Satine zbožňované davy, jež ovšem neodvratně umírá na souchotiny. K tomu všemu patří i zákulisní intriky a obchodní manévry, jež mají udržet ekonomicky se potápějící zábavný podnik na hladině. A tak svede nesmělý, leč vášnivý básník Christian zoufalý a nerovný boj o svou Satine s bohatým, pro Moulin Rouge výhodným sokem.

Výprava filmu je opravdu excelentní, Luhrmannův producent nešetřil. Stejně tak ale nešetřil režisér své herce - Ewana McGregora a Nicole Kidmanovou v hlavních rolích, kteří se museli dlouho učit své taneční a pěvecké výstupy a zvládnout širokou škálu výrazových prostředků velkolepé filmové show. Moulin Rouge - proslulá francouzská scéna - se tu vrací ve svém někdejším plném lesku. Na DVD jsou tradičně kromě filmu i bonusy - komentář Baze Luhrmanna a jeho spolupracovníků, scenáristy Craiga Pearcyho a kameramana Donalda Mc Alpinea, a také film o filmu, ukázky nepoužitých scén, rozhovory s pěti herci, skladatelem, choreografem a dalšími tvůrci této nezvyklé podívané. Přestože Moulin Rouge nakonec při Oscarech právě neuspěl, diváci v kinech nejlépe potvrdili, jaké jsou jeho kvality.

(ska)