26
vychází 17. 6. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Lehce nesený folk-rock Jarretu

Členové liberecké skupiny Jarret patří k těm folkařům, kteří se hranicemi žánru nenechávají nikterak svazovat. O jejich hudbě se mluví jako o moderním folku, ale to zní přece jen poněkud lakonicky. Jarret jsou jakousi současnou variantou českého folk-rocku sedmdesátých a osmdesátých let, v jejich písních zaslechneme ozvěny nonšalatních vícehlasů Marsyas, ale i posmutnělou poetiku AG Fleku z období alba Blázni umírají nadvakrát. Zvlášt patrné je to na novém albu Jarretu, nazvaném (poněkud dvojsmyslně) Unikat.

Jarret jsou na tom jako Tata Bojs na české rockové scéně. Setrvačností se v různých folk&country anketách stále umísťují na předních příčkách kategorie Objev roku, ve skutečnosti ale hrají už hezkých pár let. První veřejná vystoupení si skupina odbyla v roce 1993, ovšem její kořeny sahají ještě o rok hlouběji. Tehdy si zpívající kytarista Michal Kadlec porozuměl s baskytaristou Markem Štulírem a vznikl základ kapely, která si po nahlédnutí do encyklopedického slovníku začala říkat francouzským slůvkem, označujícím "lehce nesený" tanec z kraje kolem Bordeaux. A když do skupiny vzápětí přišla i nová zpěvačka Hanka Skřivánková a autor převážné části současného repertoáru Bohumil Vašák, dostavily se také první úspěchy.

Album Unikat, které si soubor nadělil k desátému výročí své existence, není prvním cédéčkem Jarretu. Vedle příspěvků na několika folkových kompilacích a doprovodné role na dvou titulech mluveného slova vydala skupina už před dobrými pěti lety debutovou desku Hic Non Sunt Leones. Teprve disk Unikat, produkovaný Michalem "Jablkoněm" Němcem, však představuje kvality formace v úplnosti. Písničky Bohumila Vašáka by zřejmě obstály i ve střídmějších aranžích, ale obohaceny o vyhrávky saxofonu a foukací harmoniky či o poctivé bubny hostujícího Jana Nohy (bratr písničkáře Jakuba a bývalý spoluhráč Vladimírů Padrůňka a Mišíka) působí jaksi plnokrevně, byť se čistému folku velmi vzdalují. Studiové možnosti jsou ale něco jiného než koncertní skutečnost: bylo by možná namístě vyzkoušet si Jarret naživo. Třeba už v pátek 5. července na festivalu Zahrada, kde skupina své album pokřtí.

MILAN ŠEFL

(Jarret: Unikat. CD, 42 minut. Vyd. Indies Records)

Pořad Písničky z druhého břehu nabídne v sobotu 29. června profil skupiny Jarret.