25
vychází 10. 6. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Veselí chlapící v Nostalgii

Český rozhlas 2 - Praha, 22. června 0.04 hodin

Již podruhé letos vystoupil ve společenském minicentru Nostalgická myš v Šemánovicích u Kokořína slovenský orchestr Funny Fellows (neboli Veselí chlapíci). Tentokrát u toho však byl přenosový vůz Českého rozhlasu, aby koncert této originální kapely z Pezinku zaznamenal v rámci pravidelných veřejných rozhlasových nahrávek pořadů Nostalgické muzeum zábavy. Vznikly tak dvě samostatné hodinky báječné zábavy a muziky, z nichž tu první mohli posluchači slyšet před týdnem a nyní si ji mohou znovu připomenout v repríze. (Nostalgické muzeum zábavy extra s povídáním a druhou částí koncertu Funny Fellows uslyší až po prázdninách, v září.)

Slovenský orchestr Funny FellowsA protože písničky Funny Fellows lze často slyšet i v nedělních Padesátnících, je na čase všem, kdo se o tuto kapelu začali zajímat, poskytnout bližší informace: Hudební záběr Veselých chlapíků je mimořádně široký a pestrý, jejich původní repertoár byl ohraničený přibližně lety 1860-1925, dnes jej však stále rozšiřují o nové původní skladby a slovenské texty (o jejich textech se zrovna nedávno velmi pochvalně vyjadřoval Marián Labuda). Hlavní osobností old time bandu Funny Fellows je všestranný, šestatřicetiletý Roman Féder, herec Trnavského divadla, na Slovensku známý též z televizních programů Kabaret u Pružinku, Koleso šťastia anebo jako moderátor Echorádia. Féder je kapelníkem, zpěvákem, pohotovým a vtipným moderátorem mládkovského typu, houslistou, kornetistou a navíc i skladatelem a textařem Funny Fellows! Klobouk dolů před ním - ve všem se mu mimořádně daří! Funny Fellows vstoupili na slovenskou hudební scénu v roce 1995 a od té doby vydali dvě CD - Spievanie vo vani a U veselého chlapíka. Jejich přáním je přinášet ve svých koncertech "veselou náladu, příjemnou atmosféru, líbivé melodie a humor ověřený desetiletími". Dnes už mají za sebou stovky úspěšných vystoupení a koncertů, příznivé přijetí jak u posluchačů, jejichž počet stále roste, tak u hudebních kritiků. Do Čech přijíždějí několikrát ročně (naposled byli hosty 4. ročníku festivalu Brnkfest v Mělníce) a je pravděpodobné, že se s nimi čeští milovníci dobrého humoru a pohodových písniček budou setkávat ještě častěji - jak na vlnách Českého rozhlasu, tak i na dalších koncertech v různých koutech naší republiky (v Praze by se měli Funny Fellows objevit v sezoně 2002/2003 i na jevišti Divadla Semafor).

Členové orchestru jsou vizuálně nezaměnitelní. Vystupují ve stylových kostýmech dvacátých let, s dobovými nástroji a s brilantinovými účesy zdobenými vždy dokonalou pěšinkou. Kromě Romana Fédera je tu hráč na rezofonickou kytaru a aranžér Richard Fičor, dále "jediný hráč na frajlingové banjo na Slovensku" a mistrný výrobce hudebních nástrojů v jedné osobě Róbert Neusser, tubista a heligonista Juraj Blaha a hráč na klarinet a píšťalky všeho druhu, zpěvák a showman Pavol Hoďa. Na některých koncertech vystupuje s Veselými chlapíky navíc ještě taneční skupina Hula Girls, kterou jsme na naší rozhlasové nahrávce pochopitelně nepřivítali - o tento vizuální zážitek budou tedy posluchači ochuzeni. Jistě jim ho však nahradí báječná atmosféra, kterou slovenským přátelům předem vytvořila bezmála stovka nadšených diváků v šemánovickém sálku, zaplněném do posledního místečka. Ostatně - o tom už se můžete o půlnoci z pátku na sobotu přesvědčit sami. Přeji vám příjemnou černou hodinku!

ONDŘEJ SUCHÝ