25
vychází 10. 6. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Rekapitulace Petra Hapky a Michala Horáčka

Prostřednictvím hnedle pěti kompaktních disků, shromážděných v balíčku poněkud záhadného názvu Zlatá kolekce, předčasně rekapitulují svou písničkovou spolupráci skladatel Petr Hapka a textař Michal Horáček. Od zárodků jejich první desky Potměšilý host, napsané pro Hanu Hegerovou, a uvedení zatím posledního alba písniček v podání různých výrazových interpretů Mohlo by tu být i líp, uplynula léta, v nichž česká populární hudba prodělala krkolomný vývoj. Zbavila se cenzurních i autocenzurních omezení, zažila slavné návraty svých kdysi zapovězených i dočasné odmlky svých kdysi prominentů, vyzkoušela si technologii výroby sezonních hvězd i víkendových hvězdiček ze dřeva i vosku, aby nakonec téměř zkolabovala v rukou svých všeho schopných "prodejců". Proč se žádný ze zmíněných trendů desek Hapky a Horáčka nikdy ani lehce nedotkl, to je téma k diskusi, jen s nezávislostí obou tvůrců na zvyklostech a mravech domácího hudebního šoubyznysu tu asi neuspějeme.

Michael KocábCédéčkový komplet Zlatá kolekce obsahuje vše, co spolu Hapka s Horáčkem napsali: od hořkosladké zpovědi zralé šansoniérky na Potměšilém hostu, přes albový triptych V penzionu Svět - Citová investice - Mohlo by tu být i líp až po materiál z pátého, sběratelsky zvláště hodnotného disku, jenž obsahuje jak písně, které dotyční napsali s jinými textaři, resp. skladateli, tak skladby, jež dvojice stvořila jaksi mimo čas a prostor svých ucelených alb. Po dvanácti letech si tak můžeme opět připomenout duet Michaela Kocába a Petra Hapky Vítejte v Absurdistánu, původní znělku Polívkovy televizní Manéže Šaškové počmáraní, ale třeba i jednu z nejkrásnějších písní Hany Hegerové Rozvod s textem Zdeňka Rytíře.

Když jednoho lednového dne roku 1984 kývl slovutný skladatel filmové hudby na návrh spolupráce redakcí Mladého světa na milost vzatému "problémovému" novináři, ani jeden z nich asi netušil, jak šťastná to byla chvíle. Nejen pro tvůrce samotné či pro zavedené, i širší veřejnosti dosud neznámé interprety, ale především pro ty posluchače, kteří mají rádi písničky o něčem. Zkrátka pro ty z nás, kteří nad českým popem dosud nezlomili hůl.

MILAN ŠEFL

(Petr Hapka, Michal Horáček: Zlatá kolekce. 5 CD. Vyd. Reader´s Digest Výběr/B&M Music.)

Pořad Písničky z druhého břehu nabídne v sobotu 22. června průřez tvorbou Petra Hapky a Michala Horáčka. Mezi jejich oblíbené interprety patří i Michael Kocáb.