24
vychází 3. 6. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Rocker

Rocker je film hlavně pro příznivce heavy metalu, ale své si v něm najdou i jiní hudbymilovní diváci. Na kazetách jej nabízí Warner Home Video.

Hlavní hrdina filmu zpočátku tak trochu připomíná frajera Pavla Lišky z Divokých včel nebo jeho slavnějšího kolegu Toma z Matrixu. Chris také žije přes den všedním stereotypním životem, opravuje kopírky a teprve večer začíná žít. Mění se totiž ve svůj idol - zbožňovaného zpěváka metalové kapely Steel Dragon. Všechno by běželo ve stejných kolejích a Chris by nejspíš jednou jako stařík v čalouněném křesle už jen prohlížel třaslavýma rukama obrázky uctívané kapely. Jenže milý idol dostane padáka a Chris stojí před šancí - nastoupit na jeho místo. A tak přijme nabídku a vtrhne rovnou doprostřed bláznivého kolotoče: učí se nahrávat ve studiu, vycházet s kolegy, zvládat koncertní vystoupení a novinové rozhovory. A samozřejmě večírky a jiné společenské události. A brzo zjišťuje, že život showbyznysu zdaleka není tak oslnivý a idylický, jak se může pouhému fanouškovi pod pódiem zdát.

Autoři se nesnaží o žádné světoborné výklady drsného světa hudby ani sociologickou studii. Vyprávějí obyčejný příběh fandy tvrdé muziky, který si prostě jen vyzkoušel, zač je toho v zákulisí i na scéně v takové branži loket. Svým způsobem hraje režisér Stephen Herek víc na notu nostalgie a starých časů než na cokoli jiného. Éra bouřlivého heavy metalu je tu rozehrána v celé parádě, takže jako bychom se vrátili do časů vyprodaných fotbalových stadionů a hal, křiklavých obálek na deskách a monstr plakátů vyvěšených na stěnách teenagerských domácích pokojíků. Příznivci této hudby 80. let, kteří už možná zapomněli na své odrané džíny a kožené bundy, si film Rocker nesporně užijí. Když pro nic jiného, tedy alespoň pro jeho věrnou náladu, strhující hudbu a výtečný výkon Marka Wahlberga (kterému v dívčí roli mile sekunduje stará známá "přítelkyně" Jennifer Anistonová).

(ska)