24
vychází 3. 6. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 10. 6. 2002 ČT 2 - 21.50 hodin

Vláčilova Markéta Lazarová nestárne

Magda Vášáryová a Vladimír Menšík v Markétě LazarovéHistorické filmy Františka Vláčila tvoří nejdůležitější položku tohoto žánru v české kinematografii. Vláčil se totiž ve svých nejlepších dílech oprostil od aktualizačních tendencí, jeho drsné, potemnělé příběhy zevrubně prohmatávaly mentalitu a zvyklosti dávných časů. A jen jakoby mimochodem zdůrazňovaly nadčasovost lidských vášní, základních mravních postulátů. Platí to rovněž pro Markétu Lazarovou, přepis stejnojmené Vančurovy předlohy. To, čeho spisovatel dosáhl slovy, vyjádřil Vláčil prostřednictvím obrazů - a předložil malbu vskutku sytou, zachycující raný středověk s loupeživými hordami se vší krutostí a bezcitností, s doznívajícími pohanskými rituály. Uhrančivé jsou zejména herecké výkony, nejen Kemrův, ale zejména Menšíkův - jeho potulný mnich doslova zosobňuje pošlapávané lidství.

(jš)


Úterý 11. 6. 2002 ČT 1 - 22.00 hodin

Osudové okamžiky

Pardubice-Semtín 1984

V chemické továrně Synthesia došlo k výbuchu střelného prachu, který způsobil smrt pěti zaměstnanců, na dvě stě těžkých řezných zranění a tisíce vybitých oken, dokonce až ve dvacet kilometrů vzdáleném Hradci Králové. Je absurdní, že kromě postiženého regionu byla pro zbytek republiky celá událost dokonale ututlána, noviny se omezily jen na kratičkou zprávu na nevýznamném místě a lidé z okolí se dodnes dohadují, co se vlastně stalo. I dnes, po téměř dvaceti letech, se lidé z továrny jen velmi neradi k výbuchu vyjadřují a celý incident je zahalen tajemným mlčením. Roušku tajemství se snaží poodhalit další díl z cyklu Osudové okamžiky.


Středa 12. 6. 2002 NOVA - 20.00 hodin

Navždy

Hasič a pilot Pete Sandich, který je ve svém oboru legendou, miluje Dorindu Durstonovou a všichni včetně jeho přítele Ala ho považují za lehkomyslného blázna, protože při hašení požárů příliš riskuje. S Dorindou se Pete neustále pře o její touze létat a také o jeho nechuti usadit se a žít poklidným rodinným životem cvičného pilota. Nakonec však souhlasí, že zanechá riskantní práce. Čeká ho ještě poslední akce, hašení velkého lesního požáru. Když se Al dostane se svým strojem do nesnází, Pete ho zachrání - za cenu vlastního života...

Režie Steven Spielberg. Hrají Richad Dreyffus, Holly Hunterová, Brad Johnson, John Goodman a další.


Čtvrtek 13. 6. 2002 PRIMA - 19.55 hodin

Cena lásky

Christopher McFerland přicestoval do skotského městečka až z Chicaga. Rozjel se za příbuzným, který by se mohl stát dárcem kostní dřeně pro jeho leukemií nemocného syna. Henry McFerland mu požadovanou pomoc opravdu přislíbil. Tento bohatý muž si příliš nerozumí se svou ženou Allison, v poslední době si navíc začal milostný poměr s jinou. Allison to tuší, sama však nechce porušit manželské závazky, a tak odmítá Christophera, který se do ní na první pohled zamiloval. Henry se k ní ale chová stále hůř a jednoho dne nit trpělivosti praskne. Nešťastná žena už nedokáže snášet ústrky, a tak svého zákonného chotě opustí. Christopher bohužel zatím odjel zpátky do Ameriky.

Režie Rolf von Sydow. Hrají Anja Schüteová, Rüdiger Joswig, Christian Leonard, Karin Dorová, Eckart Dux, Andrea Brixová, Katharina Schubertová a další.


Pátek 14. 6. 2002 NOVA - 22.25 hodin

Nejbližší příbuzenstvo

Chicagský policista Truman Gates přišel do velkoměsta z drsného venkova v Appalačských horách, kde se stále ještě právo uplatňuje jinak, než je tomu ve velkých městech. Je šťastně ženatý s půvabnou Jessie, která velmi těžce prožívá strach o manželův život, ohrožený v každodenním boji proti zločinu. V Chicagu se pokoušel o štěstí také Trumanův mladší bratr Gerald. Ten se však zapletl do kšeftů z mafií a doplatil na to životem, když ho mafie zabila v rámci vyřizování účtů s konkurencí. Nebylo v tom sice nic osobního, ale muži z Gatesovy velké rodiny to osobně berou a pověří Trumana, aby vrahy co nejrychleji našel a potrestal.

Režie John Irving. Hrají Patrick Swayze, Liam Neeson, Adam Baldwin, Helen Hunt, Andreas Katsulas, Bill Paxton, Ben Stiller Ted Levine a další.


Sobota 15. 6. 2002 NOVA - 21.10 hodin

Útok z hlubin

Z mořské vědecké laboratoře Aquatica unikne velký žralok a napadne loď s mladými milenci. Farmaceutická firma, která sponzoruje práci laboratoře, se po tomto incidentu rozhodne, že pokud jim vedoucí projektu, dr. Susan McAlesterová, do osmačtyřiceti hodin nepředloží výsledky své práce, žádné další peníze nedostane. Susan pracuje na možnosti získávat ze žraločích mozků protein, který by zastavoval a léčil Alzheimerovu chorobu. Aby mohla získat dostatek proteinu, musela vypěstovat tři obrovské žraloky, kterým s pomocí genetických manipulací až pětkrát zvětšila obsah mozkové hmoty.

Režie Renny Harlin. Hrají Thomas Jane, Saffron Burrows, Michael Rapaport, Samuel L. Jacksona další.


Neděle 16. 6. 2002 ČT 1 - 22.45 hodin

Na větvi se mi visí dobře

Slovenský režisér Juraj Jakubisko byl za minulého režimu prokletou osobností: hned tři jeho filmy natáčené v období 1968-1970 skončily v trezoru. Poslední z nich dokončoval až v 90. letech. Dlouho musel čekat, než jeho přebujelá obrazotvornost, v mnohdy šokujících obrazech spojující fantaskno s realitou, byla opět vzata na milost. Nejprve se tak stalo v Tisícročné včele, zde ještě se zakotvením v třídně přijatelném půdorysu. Teprve na samém sklonku 80. let se Jakubisko mohl s relativní tvůrčí svobodou vyslovit k přemnohým poválečným kotrmelcům v uspořádání společnosti i v soukromém životě jednotlivých protagonistů. Tehdy natočil film Sedím na konári a je mi dobre. Pro ty, jimž se slovenština mění v cizí, nepříliš srozumitelný jazyk, bych ještě dodal, že konárem se myslí větev a nezvyklé spojení o sezení na větvi je výsledkem kompromisu. Podezíravým šéfům se původně navrhované "Visím na větvi" zdálo provokovat, byť režisér měl na mysli jablko.

Tragikomický příběh dvou lidí bez domova, někdejšího cirkusáka a válečného navrátilce (hrají je Bolek Polívka a Ondřej Pavelka), staví na naivisticky hravém, okolní nástrahy jakoby nevnímajícím pohledu. Protagonisté se ocitají v sevření rozporuplné doby, nejprve ohrožování řáděním banderovských band a později stalinistickým fanatismem, doléhají na ně zjitřené stíny válečné minulosti, která poznamenala především jejich společnou družku.

Bolek Polívka, Ondřej Pavelka a Markéta Hrubešová v Jakubiskově filmu Sedím na konári a je mi dobreJakubisko zdůrazňuje groteskní rozměr všudypřítomné bizarnosti reálií, tváří i lidských povah, přitom se nevyhýbá nenápadnému půvabu ani soucítění. Tak vykresluje polorozpadlá, válkou zdevastovaná obydlí, tak je zpodobněna chamtivost a nesnášenlivost, negativní rysy, zapříčiňující bezpočet neštěstí a běd. Ale současně si všimneme až okázalých erupcí vtipu a ironie. K vrcholným okamžikům jistě patří rozpaky kolem dortu v podobě Stalinovy busty. Ovšem metaforický význam rozkrajování takové pochoutky objevil už dávno před Jakubiskem jugoslávský buřič Bato Čengič v politickém pamfletu Úloha mé rodiny ve světové revoluci. Některé nápady jsou prostě věčné. Představme si, že by dnes někdo hodoval na dortu vyvedeném do podoby Klause nebo Zemana.

(jš)