23
vychází 27. 5. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Jay Kay, tančící staromilec

Zpěvák, skladatel a producent Jason Kay, vůdčí osobnost britské skupiny Jamiroquai, občerstvil populární hudbu devadesátých let jako málokdo. Přesto v České republice rozhodně nepatří mezi ty nejznámější umělce, jeho písničky se v tuzemských rádiích nevyskytují a s výjimkou odborných časopisů a fanzinů se o tomto lehce výstředním dvaatřicátníkovi ani moc nepíše. Těžko tvrdit, že jde o další důkaz nesmírné konzervativnosti zdejšího hudebního trhu - nahrávky kapely Jamiroquai jsou totiž konzervativní až běda, byť v dobrém smyslu zmíněného adjektiva.

Jay Kay má rád černošskou muziku, jazz, soul, ale také starý swing. Není divu, jeho matka Karen Kayová byla známou jazzovou zpěvačkou - ještě v osmdesátých letech měla i svou televizní show. Jasonův první demosnímek, natočený na starý čtyřstopý magnetofon, tak obsahoval písničky, které první posluchači přisuzovali začínajícímu černému soulového zpěvákovi. Ale s přirovnáváním (například ke Steviemu Wonderovi) se musel Jason vyrovnávat i v dalších letech, kdy už se v Británii hojně kupoval jeho debut Emergency On Planet Earth (1993), svižný míšenec funku, nejmodernějších elektronických zvuků a jistého jazzového a soulového staromilství. K ještě dokonalejšímu tvaru se skupina Jamiroquai dopracovala na dalším albu The Return Of The Space Cowboy (1994), před jehož vydáním si Jason prošel i obvyklou bulvarizující kampaní, jež zpravidla signalizuje vstup ještě ne zcela zavedeného umělce do první ligy hudebního showbyznysu: na přetřes přišla zpěvákova podpora hnutí Greenpeace, jeho charitativní aktivity a politická vyjádření a v neposlední řadě i údajná drogová závislost.

Dnes patří Jason Kay, mnohdy nepatřičně ztotožňovaný se značkou Jamiroquai (jde o kapelu, ne o pseudonym...), mezi největší hvězdy britského popu. V září minulého roku vydal se svou kapelou již páté album A Funk Odyssey, možná trochu baladičtější než předchozí nakažlivě taneční kotoučky, a právě materiál z této desky bude zřejmě tvořit převážnou část repertoáru jeho prvního pražského koncertu. Uskuteční se již za pár týdnů v Paegas Aréně.

MILAN ŠEFL

(Jamiroquai - koncert. 11. června od 20 hodin, Paegas Aréna, Praha. Pořádá agentura Interkoncerts.)

Pořad Písničky z druhého břehu představí v sobotu 8. června zpěváka Jasona Kaye.