22
vychází 20. 5. 2002

Zpět na obsah         

Tipy
Českého
rozhlasu


Úterý 28. 5. 2002 Český rozhlas 2 - PRAHA - 0.04 hodin

Co s Einsteinovou teorií?

Jak se mění náš pohled na vesmír? Vědci ovšem raději říkají, že se prohlubuje a rozšiřuje. Když například přišla obecná teorie relativity, tak nenahradila úplně newtonovskou teorii, kosmonauti stále létají především podle této teorie, ta jim bohatě stačí, konstatuje v Meteoru prof. RNDr. Jiří Bičák.

Za tři roky si budeme připomínat sto let existence speciální teorie relativity, kterou Albert Einstein vytvořil v roce 1905. Astrofyzikové ji už využívají běžně a stala se z ní přímo inženýrská věda, dál se už nevyvíjí. Obecná teorie ralativity, která bude mít své výročí o deset let později, je teorií, která podivuhodným způsobem přežila do současné doby jako nejlepší teorie gravitace, kterou máme k dispozici. A to přesto, že se po roce 1915 mnoho lidí snažilo vytvořit konkurenční teorie. Mnohé byly krásné, ale selhaly, neprošly sítem experimentálních testů. Teorie relativity je dnes ověřována v nejrůznějších situacích. Osvědčila se při studiu vesmíru jako celku, ale především je ověřována v slabých gravitačních polích, zvláště v naší sluneční soustavě.

Albert EinsteinV říjnu se má uskutečnit další významný pokus o ověření obecné teorie relativity, a to pomocí setrvačníku umístěného na umělé družici Země. Pracuje na něm několik amerických univerzit, další vědecké instituce i různé firmy. Bude se zkoumat, jak se mění směr osy setrvačníku v gravitačním poli Země, v terminologii obecné relativity, v prostoru kolem Země, který je zakřiven v důsledku přítomnosti naší planety. Jde o nesmírně jemný experiment a natáčení směru osy by mělo nakonec vypovědět, zda efekt předpovězený Einsteinem skutečně nastává. 99 procent realistických pozorovatelů a astronomů už dnes bere černé díry jako objekty, které ve vesmíru existují, protože dokáží objasnit obrovskou škálu jevů zcela přirozeným způsobem. Obecná teorie relativity například předpovídá, že poblíž velmi hmotného objektu v centru naší Galaxie je černá díra. Prof. Bičák ovšem přiznává, že ještě není zcela jasné, zda gravitační pole kolem tohoto objektu je opravdu popisováno obecnou relativitou. A tak se věda musí znovu snažit ji ověřovat...

(bi)