22
vychází 20. 5. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Pan učitel zapomíná rákosku

Český rozhlas 2 - Praha, 1. června 15.04 hodin

Aby nedošlo k omylu, tohle je předmluva k Pokeru, tedy něco, na co se pomalu zapomíná. A přitom to není tak dávno, co téměř vše mělo předmluvu a svět byl proto přehlednější. Člověk si spíš dovedl představit předmluvu bez románu než knihu bez předmluvy. Také televize byla k nám, méně chytrým, pozorná a málem každý pořad opatřila řádnou předmluvou. O to více překvapuje fakt, že se ten bohulibý vynález někam ztrácí. Úbytek "předmluvců" (omlouvám se, ale o žádném úředním označení pro tu skvělou profesi nevím) lze sice vysvětlit jejich přechodem do reklamy, avšak pokud by byl zájem, noví apoštolové této disciplíny by se určitě našli. Je dost smutné, že nám hloupějším už jako zdroj poučení zůstává jenom reklama.

Jan PřeučilA přitom, jak tak pozoruji svět ze svého rozhlasového posedu, čím dál víc si uvědomuji tu těžkou ztrátu. Protože předmluvu by dneska potřebovali i někteří lidé, tak by se alespoň předešlo pochybnostem o jejich kvalifikaci. To vše jistě platí i pro samotné rozhlasové vysílání, které se, myslím, bez zasvěcené předmluvy neobejde. K tomu přesvědčení jsem dospěl, když jsem se obeznámil s názorem dosti početné skupiny posluchačů, která je přesvědčena, že ve vysílání je málo zábavných pořadů. To je jistě čirý nesmysl, takových pořadů je moře. Jen je nezbytné o tom vědět.

Nuže, pořad Poker se rozhodl jít v tomto směru příkladem a vzkřísit předmluvu. Tím dáváme na vědomost, že jde o pořad zábavný. Je jistě chybou, že jsme se k tomuto kroku odhodlali teprve nyní, po pěti letech vysílání. Avšak lépe je začít pozdě než nikdy. Pro posluchače z toho plyne úkol: neměl by se u Pokeru nudit. A veškeré informace a poučení by neměl brát vážně. Nejde o žádné lekce pokeru a už vůbec ne o pobídku, aby jeho přátelé holdovali hazardním hrám. Těm, kteří to takhle snad mohli dosud chápat, dlužíme omluvu.

Tím mělo být řečeno i to, že Jan Přeučil, jenž pokerové lekce vede, i tentokrát zapomene doma rákosku. V žádném případě tudíž nepůjde o pořad vzdělávací nebo naučný. O vaši dobrou náladu se dále budou snažit Luděk Sobota, Jiří Bruder, Jaroslav Moučka, Antonín Hardt, Lubomír Černík a Václav Štekl.

(mym)