22
vychází 20. 5. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Staré slzy Idy Kelarové

Romské muzice se také v České republice konečně dostává pozornosti, jakou si zaslouží. Už nejde jen o zahraniční úspěchy zpěvačky Věry Bílé; po albech skupin Točkolotoč či Álom se loni albem romských písniček blýskly také dívky z Triny. Právě v souvislosti s jejich albem Gypsy Streams (či spíše s chybami v jeho bukletu) se tehdy v tisku opět připomněla také Ida Kelarová, patrně nejpřesvědčivější interpretka romských skladeb u nás. Její nové album právě vyšlo - jmenuje se Staré slzy.

Kontrabasista Koloman Bitto by měl mít v Bruntále pomník - pro českou hudební scénu vychoval přinejmenším dvě veliké osobnosti. Jeho druhorozená dcera Iva je nadstylovou hvězdou evropského formátu, ovšem Ida Kelarová, nejstarší z Bittových dcer, je v zahraničí možná ještě známější - její Mezinárodní škola pro lidský hlas je vskutku unikem. Absolventka brněnské JAMU a bývalá členka Divadla Husa na provázku položila její základy už v roce 1983, kdy se přestěhovala do Walesu a souběžně s koncertováním začala vyučovat romské písně. Dnes už mají její kurzy a workshopy, pořádané v městečku Bystré na Českomoravské vrchovině, tisíce absolventů - to, jak se prostřednictvím romských písní někteří z nich snaží obnažit a očistit svou duši, výstižně přiblížil dokumentární film Igora Chauna S Idou za zrcadlem.

Kelarová však není jen osobitou muzikoterapeutkou. Její charizmatické písničkářství autenticky zachytilo již album Staré cikánské písně, které natočila v pražském Paláci Akropolis za asistence violisty Karla Gini, Věry Bílé a mezinárodního ženského sboru Bogoro. Novinka Staré slzy na tutu nahrávku v lecčems navazuje, interpretce jde opět hlavně o zachycení zvláštně bolestného výrazu romské lidové písně. Album je však zajímavé nejen tím, jak je nazpíváno; zvláštní pozornost si zaslouží i doprovodná kapela Romano Rat, kterou Kelarová založila v roce 1998 se svým partnerem Desideriem Duždou. Hrají v ní vesměs mladí hudebníci, pocházející z renomovaných romských muzikantských rodin, a právě vztah mezi tradicí a mládím je z alba silně cítit. Sama Kelarová se ostatně v bukletu vyznala z celoživotní inspirace muzicírováním s otcem a jeho rodinou, žijící na Slovensku, třídenními "koncerty" na různých oslavách a svatbách i nočními jam sessiony, při kterých muzika jen málokdy ztichla. "Teprve tam se všichni otevřeli," píše Kelarová, zpěvačka, z níž prýští emoce.

MILAN ŠEFL

(Ida Kelarová & Romano Rat: Staré slzy. CD, 57 minut. Vyd. Indies Records, 2002)