21
vychází 13. 5. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 20. 5. 2002 PRIMA - 22.20 hodin

Smrt přichází online

Středoškolačka Silke si nerozumí s rodiči, jejichž manželství spěje k rozvodu, a v elektronické korespondenci hledá náhradu za chybějící komunikaci v rodině, navíc je zklamaná, protože chlapec, jehož miluje, věnuje svou pozornost její kamarádce. Své trápení svěří neznámému příteli Janovi, s nímž už si nějakou dobu dopisuje. Komisař Sieber zatím řeší případ smrti mladinké Brigitty Feringové a nabývá podezření, že jde o masového vraha, který má na svědomí smrt několika mladých dívek. Počítačová expertka Dagmar Mathewsová zkoumá obsah Brigittina počítače a zjišťuje, že si dívka (stejně jako ostatní zavražděné) s někým před smrtí dopisovala. Zatím atmosféra u Silke doma houstne, zejména poté, co ji Jan přemluvil k udělání několika "sexy snímků" a člověk, který ji fotografoval, začal její rodiče vydírat. Silke si sbalí nejnutnější věci a utíká z domova.

Režie Ily Huemer. Hrají Alexandra Maria Laraová, Thomas Kretschmann, Julia Richterová, Bernd Stegemann, Alexandra Neldelová a další.


Úterý 21. 5. 2002 ČT 1 - 22.05 hodin

Osudové okamžiky

Praha, Aeroflot 1969

V pátek 28. března 1969 na dvoukolovém MS v hokeji ve Stockholmu vyhráli naši reprezentanti podruhé nad "sbornou" 4:3. Tato vítězství se oslavovala v Československu na náměstích a snad nejvíce v Praze, kde se na Václavském náměstí sešlo podle zprávy ministra vnitra tehdejšímu ještě 1. tajemníkovi ÚV KSČ Alexandru Dubčekovi okolo pětadvaceti tisíc lidí. Výsledkem bylo vybití výkladních skříní společné kanceláře Aeroflotu a Inturistu v budově Darexu, které bylo již tehdy rozpoznáno několika svědky jako provokace.


Středa 22. 5. 2002 NOVA - 20.00 hodin

Pán přílivu

Čtyřicetiletý Tom Wingo, nezaměstnaný učitel angličtiny a fotbalový trenér, žije se svou ženou a třemi dcerami v Jižní Karolíně, v domku u moře. Vinou traumatických zážitků z dětství, kdy idylické soužití rodiny narušovaly stále ostřejší hádky rodičů, i z pozdější doby, kdy se zastřelil jeho bratr, se stává citově chladným, což vážně ohrozí jeho manželství. Zlomový okamžik nastane ve chvíli, kdy se jeho sestra-dvojče pokusí o sebevraždu. Tom navštíví sestřinu psychiatričku, židovskou lékařku Susan Lowenstein. Ta se jej ptá na podrobnosti z jejich dětství, aby tak našla příčinu sebevražedných pokusů své pacientky. Tom však odmítne. Navštíví sestru v nemocnici a ubytuje se v jejím bytě.

Režie Barbra Streisand. Hrají Barbra Streisand, Nick Nolte, Blythe Danner, Kate Nelligan, Jeroen Krabbé a další.


Čtvrtek 23. 5. 2002 ČT 1 - 20.00 hodin

Robinson Crusoe

Zatím poslední filmová verze nejpopulárnějšího románu anglického spisovatele Daniela Defoea Robinson Crusoe vznikla v roce 1996 s irským hercem Piercem Brosnanem v titulní roli. Příběh osamělého trosečníka je opatřen novou motivací (Crusoe opouští rodné Skotsko a milovanou ženu, když v sebeobraně zabije svého soka v lásce), ale jinak je vyprávěn tradičními prostředky s důrazem na dobrodružné aspekty jeho života na pustém ostrově. Snímek vznikal v roce 1994 v exteriérech Nové Guineje a během natáčení Brosnan dostal nabídku ztělesnit na filmovém plátně proslulého agenta Jamese Bonda. Vzhledem k protahujícím se dokončovacím pracím se Robinson Crusoe dostal do kin až po Brosnanově první bondovce Zlaté oko (1995).


Pátek 24. 5. 2002 NOVA - 15.55 hodin

Tucet špinavců

Major Reisman, statečný a schopný voják, který má potíže s disciplínou, dostane víceméně za trest na starost projekt Amnestie, který je všemi považován za sebevražedný. Úkolem je přepadení zámečku nedaleko Paříže a likvidace elity německého velení, která se tu schází. Reisman si po pečlivém zvážení vybere dvanáct vojáků odsouzených na smrt nebo na doživotí za těžké delikty s tím, že ti, kteří přežijí, dostanou milost.

Režie Robert Aldrich. Hrají Lee Marvin, Ernest Borgnine, Charles Bronson, Jim Brown, John Cassavetes, Richard Jaeckel, Trini López, Telly Savalas, Donald Sutherland a další.


Sobota 25. 5. 2002 NOVA - 21.45 hodin

Vikingové

Píše se rok 922 a vzdělaný básník Ahmed Ibn Fahdlan Ibn Al Abbas Ibn Rashid Ibn Hamad se zamiluje do manželky vysoce postaveného muže, což vede k tomu, že ho bagdádský kalif pošle jako vyslance do vzdálené severské země. Ahmed se vydá na cestu v doprovodu svého přítele Melchisideka. V širých stepích Střední Asie na karavanu zaútočí Tataři, obrátí se však na útěk, když se na vodě objeví vikinská loď. Kultivovaný básník se tak dostává do světa drsných, neurvalých bojovníků, kteří neznají písmo a nemají ponětí o hygieně. Vlády se právě ujímá mladý král Buliwyf, ke kterému přijíždí posel ze vzdálené země a žádá jménem starého nemocného krále Hrotgara o pomoc proti nájezdům tajuplných a děsivých Wendolů. Podle věštkyně se má na cestu vydat třináct bojovníků, ten třináctý však nesmí být Viking.

Režie John McTiernan. Hrají Antonio Banderas, Vladimir Kulich, Daniel Southern, Neil Maffin, John DeSantis, Omar Sharif a další.


Neděle 26. 5. 2002 ČT 2 - 23.25 hodin

Basil

Celé dětství prožil mladý Basil po boku a ve stínu svého přísného, nepřístupného otce. Neměl přátele ani kamarády, protože si to lord Frederick, povýšeně trvající na zásadě, že každý musí vědět, kam patří a podle toho se také chovat, nepřál. A přece na něj kdesi čekalo přátelství i láska. Obojí potkal zcela nečekaně - a snad právě proto obojí tak vděčně svým vyprahlým srdcem přijímal. John se pro něj stal kamarádem a přítelem, po němž podvědomě toužil celý život. Julie dívkou, pro niž byl ochoten obětovat vše. Poprvé za celou svou existenci byl Basil doopravdy šťastný. Netušil ovšem, jak krutou hru s ním osud hraje...