21
vychází 13. 5. 2002

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Lepší adrenalinový sport než adrenalinový život

Vřeštící lidské jojo na dlouhé gumě visící z mostu nebo jeřábu. Bělavě průhledné obličeje zmáčených hastrmanů ve vodáckých oblecích po kličkované peřejemi v člunu velikosti skořápky. Jako sulc třesoucí se postava, vyklepaná po zběsilém sjezdu horského masivu. Asi tak nějak vypadá představa některých lidí o tom správném odpočinku, kdy je tělo doslova zahlceno vyplaveným adrenalinem. Přiznám se, že tohle zrovna nemusím, a mám jinou představu o tom, jak relaxovat. Možná i proto, že tady v Rusku si člověk adrenalinu užije dost a jeho vyplavování přináší nepřeberné množství situací pro tuto zemi běžného života.

Ne že by do těchto zeměpisných šířek nedošla móda adrenalinových sportů - taková nabídka je i tady. Chcete se nechat šimrat pocitem úzkosti při letu vojenskou stíhačkou? Proč ne. Chcete na dovolenou na severní pól? Klidně. Láká vás turistická cesta do stavu beztíže? Brzy tam budeme létat. Máte chuť prožít podivný stav neklidu v blízkosti betonem zalitého, dřímajícího jaderného reaktoru - zajistíme i s dozimetrem, ať se můžete doma pochlubit, jaké záření jste si přivezli. Zkrátka a dobře i sebebláznivějším nápadům se meze nekladou. Zájem ale zatím tak veliký není.

A jsem zpátky u onoho běžného života. Jako Rus totiž můžete zažít mnohé z popsaného i bez přičinění cestovek. Jsou tu třeba nepoučitelní vyznavači zimního rybolovu, kteří rok co rok pokoušejí osud a mnohým se povede, že se s nimi na obřích jezerech utrhne ledová kra i s rybářským nádobíčkem. V lepších případech je po pár dnech najdou, v horších rozmnoží řady obětí zimní "rybalky". Ale ruský mladík si užije dost napětí, i pokud se mu "poštěstí", že ho jako vojáčka pošlou do Čečenska. Povolávací lístek ke službě na ponorce není po Kursku také právě nejpopulárnější nabídkou ruské armády. Při frekvenci padajících vrtulníků nad územím Ruska je zase zbytečné předplácet si takové napětí s turistickou kanceláří. Dobrodružství dnů, strávených bez vody nebo elektřiny při haváriích systémů, včetně dodávek tepla, kdy máte v bytě na Dálném východě minus 15 stupňů Celsia, vám bohatě nahradí rozkoš pobytu v ledovém hotelu kdesi za polárním kruhem za spoustu dolarů. A dávku adrenalinu, kterou vám do těla napumpuje v pár vteřinách šílenec, svištící křižovatkou při červené na semaforu, bych vám nepřál ani za milion.

Velká země, velké možnosti. A když průšvihy, tak taky velké. Proč ještě utrácet za adrenalinové dovolené, když je váš život protkán tolika šancemi na slastnou úlevu poté, co vás zaplaví produkt dřeně nadledvinek, ovlivňující váš tlak. Je fajn, že ale už i tady se život mění a lidé ho chtějí dotlačit tam, kde je svět, který si místo adrenalinového života už musí vymýšlet adrenalinové dovolené.

PETR VOLDÁN, Moskva