20
vychází 6. 5. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Vltava v obrazech

Kdo by neznal dokumentární cykly historika Karla Čáslavského! Jeho seriál Vltava v obrazech se dočkal v České televizi již třiceti pokračování. Prvních dvanáct dílů nyní nabízí na kazetě také Centrum českého videa.

Nostalgické vyprávění podrobně zachycuje úsek od pramenů Vltavy až po Rožmberk. Vodákům i všem milovníkům této řeky připomene plavbu z Lenory do Pěkné, přehradu na Lipně, vodácké závody v Čertových proudech a slavnou plavbu jednoho z posledních vorů. Podle Karla Čáslavského je Vltava národní řeka a zajímá lidi určitě víc než například Malše. Přiznává nicméně, že na počátku byly plánovány maximálně dva díly a že jeho i režiséra Pavla Vantucha během práce překvapilo, kolik archivních záznamů o Vltavě existuje. Tak se ze dvou dílků stal rozsáhlý projekt vycházející z archivu i filmů řady amatérů.

Vltava v obrazech přináší všechno, na co si televizní diváci od ledna 2001 v Čáslavského cyklu s potěšením zvykli. Romantiku starých říčních časů, zosobněnou mj. vodáckým nadšením, životním stylem trampů a chatek na březích řeky a zejména putováním vorařů bouřlivými peřejemi a samozřejmě v dnes již zaniklých svatojanských proudech. Jedinečný projekt věnovaný dávno zapomenuté historii naší národní řeky si našel početné televizní příznivce. Ti mají teď ideální příležitost založit kazetu s první částí cyklu do své vlastní videotéky. Následovat ji budou další kazety, které Česká televize ve spolupráci s Centrem českého videa chystá.

Kdo má rád procházky tichými zákoutími vltavských břehů, šplouchavou jízdu kanoe v meandrech řeky anebo prostě jen vzpomínky na staré časy a život s nimi spojený, neměl by si Vltavu v obrazech nechat ujít.

(ska)