20
vychází 6. 5. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 13. 5. 2002 ČT 2 - 20.00 hodin

Rudí vládcové (1/3)

Leninovo tajemství

Jedna z klíčových postav světových dějin 20. století: Lenin. Jeho jménem povstaly miliony lidí, aby změnily svět. A miliony také proto zemřely. Dnes, kdy máme přístup k archivům a díky svědectví lidí, kteří promluvili, můžeme sestavit portrét otce ruské revoluce. Tento portrét boří všechny mýty, které o něm kolovaly. Exponovat Lenina znamená rozkrýt celé století - jeho ambice, utopie, iluze a barbarství - vše ve jménu ideologie. Dnes víme s jistotou, že před smrtí měl Lenin pochybnosti o správnosti své cesty a o možnosti vítězství socialismu. Nevíme však, jestli někdy projevil lítost nad těmi, kteří jeho vinou zahynuli. Neexistuje o tom jediné svědectví...


Úterý 14. 5. 2002 ČT 2 - 20.00 hodin

Člověk a zvíře (1/3)

Po celý čas, co člověk kráčí po Zemi, sdílí svou existenci se zvířaty ve skutečnosti i ve svých představách. Lidé obdivují jejich životní sílu a vytrvalost, jejich tajemné schopnosti i jejich záhadné chování. Některá zvířata jsou uctívána dokonce jako boží bytosti. Podíváme-li se do přírody, spatříme sílu, kterou bychom sami rádi měli. Především tu, kterou oplývají nejstatečnější a nejhrdinštější mezi zvířaty. Lidé také odpradávna cítili potřebu zvířata ovládnout nebo je pro svou zábavu vystavovat. Před dvěma tisíci lety vybudovali Římané obrovskou arénu Kolosea. Z volné přírody sem byli dopravováni lvi, aby sváděli boj s gladiátory. Nebyli ale jedinými zvířaty, která do arény vstupovala, patřili však k nejžádanějším. Často proti těmto šelmám stáli zcela neozbrojení odsouzenci či otroci. Římané obdivovali jejich lovecké umění ve volné přírodě a předváděli je v Koloseu, aby je mohli sledovat zblízka. V aréně se však dravost lvů stávala pouhým odrazem lidské krutosti a brutality.


Středa 15. 5. 2002 NOVA - 20.00 hodin

Příští správná věc

Když učitelka jógy Abbie zjistí, že ji opustil přítel, volá svému nejlepšímu kamarádovi, homosexuálnímu zahradníkovi Robertu Whittakerovi. Ani jeho rady však ženě nepomohou. Společně se zúčastní pohřbu kamaráda a Abbie pak zůstane přes noc s Robertem. V bytě bohatých manželů, o který se Robert během jejich nepřítomnosti stará, se společně opijí a na převržené pohovce se začnou líbat... Po čase Abbie zjistí, že je těhotná. Oznámí to Robertovi s tím, že by byla ráda, kdyby dítě vychovávali společně. Začnou žít ve společné domácnosti a po narození syna se o něj společně starají. Pět let všechno klape...

Režie John Schlesinger. Hrají Madonna, Rupert Everett, Benjamin Bratt, Illeana Douglas, Michael Vartan, Josef Sommer, Lynn Redgrave, Neil Patrick Harris a další.


Čtvrtek 16. 5. 2002 ČT 2 - 22.10 hodin

Pulp Fiction - historky z podsvětí

Scénář filmu vznikl důmyslným propojením tří povídek spjatých se světem zločinu, jež jsou vyprávěny bez ohledu na časovou posloupnost a nakonec vytvoří uzavřený kruh. Původní název filmu, odkazující k pokleslé krvákové literatuře, dokonale souzní s tím, co se děje na plátně. Výbuchy brutálního násilí jsou odlehčeny velmi černým humorem a jedna bizarní situace za druhou ústí do ještě bizarnějších konců. Film zaujme přehlídkou mimořádných hereckých výkonů přesně obsazených představitelů, mj. Johna Travolty a Samuela L. Jacksona, Bruce Willise, Tima Rotha a Amandy Plummerové či Umy Thurmanové.


Pátek 17. 5. 2002 ČT 1 - 20.00 hodin

Z džungle do džungle

Michael Cromwell je poměrně úspěšný newyorský obchodník. Nebo spíše byl do doby, nežli odjel za svou ženou doprostřed amazonského pralesa vyřídit rozvodové formality. Patricie mu utekla rok po svatbě a je pravda, že on si toho vlastně ani příliš nevšiml. Práce mu zabírá maximum jeho volného času a je zvláštní, že si Michael dokázal najít novou partnerku, atraktivní a poněkud chladnou Charlottu. Dokonce to došlo tak daleko, že se hodlá znovu oženit. Právě proto se vydal za Patricií, aby uzavřel tu "epizodu z mládí". Michael, který do pralesa dorazí obtěžkán laptopem a starostmi, najednou objevuje úplně jiný svět. Ke svému úžasu zjišťuje, že je také otcem třináctiletého syna Mimi-Siku.

Režie John Pasquin. Hrají Tim Allen, Sam Huntington, JoBeth Williamsová, Lolita Davidovichová a další.


Sobota 18. 5. 2002 NOVA - 20.00 hodin

Indiana Jones a chrám zkázy

Druhé akcí nabité dobrodružství Indiana Jonese začíná roku 1935 v Šanghaji. Indiana se chystá vyměnit vzácnou sošku s ostatky prvního panovníka mandžuské dynastie za velký diamant. Gangsterský bos však dobrodruha podrazí, když ho otráví a nabídne mu protijed výměnou za sošku. Jones, který se odmítá vzdát, rozpoutá přestřelku, během které se mu se značnými obtížemi podaří získat protijed a společně s barovou zpěvačkou a malým čínským sirotkem se mu podaří ulétnout gangsterům před nosem. Nad Himálajem však Indiana zjistí, že...

Režie Steven Spielberg. Hrají Harrison Ford, Kate Capshaw, Amrish Puri, Roshan Seth, Philip Stone, Jonathan Ke Quan a další.


 Neděle 19. 5. 2002 ČT 1 - 20.00 hodin

Byla láska

Nový televizní film ostravského režiséra Juraje Deáka na motivy spisovatele Jana Jílka. Křehký příběh šestiletého Tomáška začíná krátce před druhou světovou válkou v jedné vesničce v moravském pohraničí a je vzpomínkou na veliké emoce, které tehdy přepadly malého chlapce. Tím prvním citem byla dětská láska ke slečně učitelce, další přinesla německá okupace, která poznamenala tehdy malé i velké, Čechy i Němce.

Hrají: Jiří Liška, Jan Uherek, Lenka Krobotová, David Viktora, Pavlína Kafková-Fišarová, Vítězslav Kryške, Anna Cónová, Petr Štěpán, Vladislav Georgiev, Igor Bareš, Stanislav Šárský a další.