19
vychází 29. 4. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Tmavomodrý svět

Jeden z nejnákladnějších českých filmů se sice letos neprobojoval do úzkého finále oscarového klání, ale divácký ohlas mu zabezpečil prestižní místo v žebříčku našich filmů. Na kazetách i DVD jej nyní nabízí Bonton Home Entertainment.

V příběhu Zdeňka Svěráka se dějí celkem jednoduché věci - několik mladých českých pilotů odchází po vypuknutí války do Anglie, kde bojují ve vzdušném prostoru proti Němcům. Dva nerozlučné přátele Slámu a Vojtíška tu však rozdělí jedna žena. Každý se s tím vypořádá po svém, jejich životní cesty to však osudově poznamená. Domů se vracejí jen někteří, ale i na ně tu čeká peklo politických lágrů 50. let.

Jakkoli se průhledný melodramatický scénář stal celkem oprávněně předmětem nesmlouvavé filmové kritiky, zůstává faktem, že Tmavomodrý svět má své plusy. Díky velkorysé přípravě režiséra Jana Svěráka a skvělé práci trikového studia UPP patří film nepochybně k největším filmovým podívaným, jaké byly u nás natočené. (Pokud jde o letecké scény, pak zcela jistě.) Ať už zmíníme kameru Vladimíra Smutného, hudbu Ondřeje Soukupa či šikovný tah s půvabnou anglickou herečkou Tarou Fitzgeraldovou. Nebo vynikající výkon v malé roli Slámova kolegy v podání Oldřicha Kaisera, který filmová akademie při Českých lvech nepochopitelně pominula. Hlavní devizou Tmavomodrého světa ovšem je, že v této komerčně úspěšné poloze zpřístupnil mnoha divákům zásadní informace o životě a osudu našich letců v Británii, jimž se namísto úcty dostalo od české společnosti jen zavržení a nálepky zrádců. Především za to patří Zdeňkovi i Janovi Svěrákovým zasloužený dík.

(ska)