19
vychází 29. 4. 2002

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Jambala: česko-africké on-line album

Stranou zájmu médií a velkých vydavatelských koncernů spatřilo před časem světlo světa půvabné album Jambala, výsledek několikaleté spolupráce pražského písničkáře a multiinstrumentalisty Lukáše Fišera a jihoafrické zpěvačky Khululiwe Sitholeové, skrývajících svá jména pod pseudonymy Luki & Khulu. Zrod jejich projektu byl natolik dobrodružný, že si zaslouží alespoň stručný popis.

V roce 1996 zavítal Lukáš Fišer, kapelník Divadelními poutěmi na Střeleckém ostrově otrkaného Pražského pouťového orchestru, prvně na černý kontinent. Slovy klasika "onemocněl touhou se do Afriky vracet" a po návratu domů začal nahrávat demosnímky pro zamýšlený hudební projekt s tamními muzikanty. Při své další návštěvě afrického kontinentu se dostal až do studia Ikwezi v centru jihoafrického Johannesburgu, kde se základů jeho skladeb zmocnili černí hráči na bubny rozličných druhů (např. doom doom drum, vyrobený z plechového sudu a kůže antilopy). Když se Fišer vrátil podruhé, čekala na něj ve studiu jihoafrická hvězda Khululiwe, držitelka několika tamních cen Grammy, známá i ze soundtracku k filmu Lví král. Khululiwe část již načrtnutých písní nazpívala a úryvky z českých textů si současně přeložila do řeči Zulu. Další fáze přípravy alba byla už poněkud odosobněnější. Z pražských studií putoval digitální záznam do Johannesburgu a odtud zase zpátky do Prahy - nahrávka tak získávala stále multikulturnější ráz. A aby těch technických vymožeností nebylo málo: africkou etapu "výrobního procesu" řídil Lukáš Fišer přes internet.

Pořad Písničky z druhého břehu představí v sobotu 11. května album Jambala multiinstrumentalisty Lukáše Fišera a zpěvačky Khululiwe Sithole.Album dua Luki & Khulu však není pozoruhodné jen díky tomu, že jeho část vznikla poněkud alternativní, tedy on-line cestou. Fišerovo folkové písničkářství je s rytmem afrického kontinentu konfrontováno velmi vkusně a s citem je použito i reálných zvuků přírody, které nahrávku činí ještě autentičtější. Přestože jiný česko-jihoafrický projekt, Pavlicův a Plaatjiesův Mys Dobré naděje, je muzikantsky přece jen o třídu výš, Jambala za poslech určitě stojí.

MILAN ŠEFL

 

(Luki & Khulu: Jambala. CD, 51 minut. Vyd. Millenium Records, 2002)