18
vychází 22. 4. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Vatel

Život u dvora francouzských králů - to bylo vždy jedno z přitažlivých témat pro mnoho filmařů. Podlehl mu i režisér Roland Joffé (v českých kinech běželo mj. jeho Šarlatové písmeno). Jeho výpravný francouzsko-britský snímek Vatel nyní nabízí na kazetách společnost Magic Box.

Příběh začíná přípravou velkolepé slavnosti na zámku prince de Condé na počest návštěvy krále Ludvíka XIV., který sem míří na zvláštní pozvání. Velením této monumentální akce je pověřen Francois Vatel, šikovný organizátor, jemuž by se dozajista nebál svěřit volební kampaň ani lecjaký dnešní politický lídr. Tento muž je ochoten (i schopen) domyslet nejmenší významné detaily, zvládnout celý služebnický "komparz" a ještě rafinovaně zamaskovat případné vady na kráse celého podniku. Král miluje exotiku a odvážná překvapení, a tak je třeba dát fantazii křídla. Zámek rozzářený tisíci světel a vůní, vodní gejzíry, ohňostroje, pohodlné lenošky, třpytivé příbory, sklenice přetékající vínem, zpěv a smích. Ovšem,také intriky a láska. To samozřejmě pečlivě skryté za oponou okázalého lesku. I Vatel může upadnout do osidel emocí, a je-li navíc předmětem touhy dívka obdivovaná samotným králem a jeho rádcem, může to znamenat i nebezpečnou hru.

Vatel je především filmová lahůdka pro oko. Velkorysá výprava, cit pro barvy, bohaté kostýmy a vizuálně propracované scény - to je poklona čistému stylu historických dramat. Také herecké obsazení si vybral Joffé dobře. Gérard Depardieu v roli Vatela je ve své poněkud klopotné neurozenosti mimořádně přesvědčivý, Uma Thurmanová si střihla dokonale unuděnou šlechtičnu a Tim Roth jako slizký rádce Lauzun je kouzelně nesympatický. Škoda že se režisér nechal unést záplavou vytříbených dialogů a nádherou dvorní slavnosti, kratší metráž i větší tempo by snímku prospěly. Komu ovšem lahodí pohled na nekonečné radovánky a přehlídku krajek, démantů a ironických poznámek, ten se vcelku slušně pobaví.

(ska)