18
vychází 22. 4. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 29. 4. 2002 ČT 2 - 17.45 hodin

Taková byla Eva Bosáková

Sportovní gymnastka Eva Bosáková (18. 12. 1931-11. 1. 1991) patřila v padesátých a počátkem šedesátých let do absolutní světové špičky; proslavila se mj. tím, že zavedla do gymnastiky baletní a akrobatické prvky. Dětství a mládí prožila v Mladé Boleslavi, byla nadané dítě, výborně bruslila, hrála na piano a cvičila v Sokole. Její kariéra má tři vrcholy, z nichž prvním je mistrovství světa 1958 v Moskvě. Z Východu tehdy přicházely zprávy, že závodnice SSSR a Japonky zařadily do prostných jako novinku salto nazad. Eva se však ten skok stále nemohla naučit. I když jej nakonec zvládla, nebylo to valné. Teprve na závodech v moskevských Lužnikách se jí poprvé podařilo skočit perfektně a zaslouženě dostala známku 9,9. Druhým vrcholem je zlatá olympijská medaile na kladině při OH v Římě v roce 1960 a třetím hvězdným okamžikem se stalo MS 1962 v Praze. Získala zde zlato na kladině a stříbro na bradlech.

Eva BosákováVelkou roli na konci její kariéry sehrálo natáčení hraného dokumentu O něčem jiném režisérky Věry Chytilové. Sekce gymnastiky ÚV ČSTV, jež dala k natáčení souhlas, si však koncem roku 1962 mistryni světa Bosákovou předvolala a předložila jí prohlášení, v němž stálo, že se "s okamžitou platností vzdává závodnické činnosti". Natočením filmu údajně porušila amatérské regule. Pokračovala v tréninku, ale nakonec smutně rezignovala. Po ukončení kariéry byla krátce trenérkou, poté ji na dva roky angažovala do své show skupina basketbalových žonglérů. Profesionální gymnastkou či spíš artistkou byla až do konce šedesátých let. Zemřela nečekaně začátkem roku 1991, uprostřed příprav na založení vlastní firmy - centra moderního životního stylu.

Dokument o Evě Bosákové natočil Ondřej Kepka.

(kra)


Úterý 30. 4. 2002 ČT 1 - vždy v úterý - 16.50 hodin

Na pořadu dne drogové nebezpečí

Mnozí rodiče si stále neuvědomují, že i jejich děti se mohou stát narkomany. Není nic jednoduššího: před školu přijde dealer, nabídne, dítě okusí a zachutná mu to. Nebo parta na diskotéce pocítí potřebu "něčím" - tj. drogou - si okořenit zábavu.

Režisérka A. Činčerová, MUDr. J. Minařík a Evžen Klouček v cyklu o drogáchPětadvacetidílný publicistický cyklus režisérky Aleny Činčerové Může to být i vaše dítě je určen především málo informovaným rodičům, snaží se jim poradit, co mají dělat, když u svých (často velmi mladých) potomků zjistí, že už "v tom jedou". Pravda, některé podněty jsou dovedeny pouze do půli cesty, některé problémy nahozeny, leč neřešeny, ale na ploše necelých deseti minut pro jednotlivé díly to asi jinak nešlo. Otázkou je, nevyplatilo-li by se udělat méně dílů, zato však delších, hutnějších a hlubších. V této podobě pořadu se tvůrci i odborní poradci snaží, ale s malým efektem. Přesto však má cyklus i nesporné klady: především je to snaha sejmout z rodičů pocity viny a orientovat je na věcné řešení problémů. Naznačuje také směry, jimiž se lze ubírat. Pořad také uvádí instituce, které jsou připraveny pomoci. Chvályhodné je i zapojení diváků - některé díly budou věnovány dotazům, na něž bude odpovídat psychoterapeut Evžen Klouček, průvodce celým cyklem.

Škoda že dobrý nápad i kvalitní tým spolupracovníků se musí potýkat s omezeními tvaru, rozsahu i vysílacího času jinak dobře míněného pořadu.

(tp)


Středa 1. 5. 2002 ČT 1 - 20.00 hodin

Život je vždycky krásný

I ve stínu hákového kříže může svět nabýt komických podob...Autorský snímek Roberta Benigniho Život je krásný (napsal jej, režíroval i vytvořil v něm hlavní roli) odkazuje na fraškovité italské komedie s fanfarónsky výřečnými protagonisty. Číšník Guido, jakkoli má svůj židovský původ vepsán ve tváři, se svými vodopády slov i ztřeštěnými nápady naplňuje dokonale představu zuřivě gestikulujícího Itala. Tuto tradici tvaruje i postupně zesilující společenský kontext - léta fašismu. Ačkoli poměry přituhují a rasistické požadavky nabývají vrchu, lze se jim ještě bez vážnějších postihů vysmát. Když Guido přijde v převlečení za školního inspektora mezi žáky, aby jim vysvětlil rasové zákony, mění své vystoupení v barvitý kabaret. A stejnou - až sebevražednou - odvahu prokáže i v koncentračním táboře, kam byl se synkem odvlečen, když sehraje vynikající etudu na téma překládání německých povelů. Do poslední chvíle se snaží děcku předstírat, že se jedná jen o nezávaznou hru, v níž přece musí zvítězit... Navzdory rostoucí beznaději, kterou si uvědomuje především divák, dál obětavě hraje riskantní hru, předstírá, že veškeré ústrky, které je potkávají, jsou jen její součástí. Benigni učinil středem dění nejprve Guida a později k němu přidal i jeho synka. Vše se brzy stává pouhým pozadím, většinou konsternovaným Guidovým počínáním. To je ostatně princip známý již z němých grotesek, kde ústřednímu protagonistovi celé okolí pouze přihrávalo.

Benigni osvědčil nejen smysl pro razantní komiku, někdy rezonující tragikomickými podtexty, ale zvládá též příběh jako celek. Důrazným předělem umí vytvořit nečekanou pointu, kaskádovitě staví jednotlivé epizody a stupňuje dávky humoru.

Benigniho snímek je výjimečným dílem, protože prolamuje uznávané žánrové hranice i představy o vhodnosti způdobu pojednání zvoleného tématu. Jeho humor nikdy není necitlivý či zlý, plně souzní s pojetím postav i situací, jimiž procházejí. I tak lze pohlížet na tragické válečné události. Zkoumá nejrůznější podoby války a mnohdy roztodivnou účast lidí v ní.

(jš)


Čtvrtek 2. 5. 2002 PRIMA - 19.55 hodin

Bouřlivé setkání

Aby Rebeka Baylissová vyplnila poslední přání zesnulé matky, vypravila se na venkov za dědečkem, kterého nikdy neviděla, neboť matka se s rodinou před léty rozešla. Navzdory tomu přijal starý pán vnučku vlídně. V jeho domě bydlí také Rebečina teta Molly se synem Eliotem. Přechodně tam pobývá i Joss Gardner, který panu Baylissovi restauruje nábytek. Rebeka se k němu zpočátku chová nevraživě, její pocity se však postupně mění v přátelství - a časem přerostou v cosi ještě hlubšího.

Režie Helmut Förnbacher. Hrají Sophie von Kesselová, Michael Lesch, Rolf Hoppe, Horst-Günter Marx, Heidelinde Weisová, Karl Merkatz, Louise Martiniová, Horst Janson a další.


Pátek 3. 5. 2002 NOVA - 22.25 hodin

Prvotní strach

Prominentní chicagský právník Martin Vail je sebevědomý a samolibý muž, který bez výčitek v soudní síni manipuluje fakty i lidmi. Na dobročinném večírku u biskupa Rushmana se setká se svým bývalým nadřízeným, státním návladním a jeho asistentkou, svou bývalou milenkou. Krátce poté je biskup ve své rezidenci ubodán a policie zatkne zkrvaveného mladíka, který se jim pokoušel uprchnout. Je to devatenáctiletý ministrant, u něhož policie našla biskupův prsten. Vail, který cítí, že případ by mohl přispět k jeho prestiži, se rozhodne mladíka ve zdánlivě jednoznačném jednání bezplatně hájit. Navštíví ho v cele, kde mu vystrašený mladík vypráví, že se popral s vrahem, že před policií prchal ze strachu a že kvůli občasným ztrátám paměti neví, jak se prsten ocitl v jeho kapse.

Režie Gregory Hoblit. Režie Richard Gere, Laura Linney, Edward Norton, John Mahoney a další.


Sobota 4. 5. 2002 NOVA - 21.45 hodin

Šakal

Ve společné akci amerických a ruských bezpečnostních sil vedených ruskou majorkou Kozlovovou a zástupcem FBI Prestonem je zabit bratr mafiánského bosse Tereka Murada. Ten se rozhodne pomstít a objedná si za sedmdesát milionů dolarů profesionálního zabijáka Šakala. Zločinec, který pracuje sám a v naprostém utajení, se pustí do příprav atentátu. Mezitím Kozlovová varuje, že Terek jistě chystá nějakou odvetnou akci, a zvláštní komando proto unese jeho komplice. Ten při brutálním výslechu zemře, ale těsně před smrtí se zmíní o Šakalovi. Z dokumentů v jeho tašce pak vyplyne, že obětí se má stát ředitel FBI.

Režie Michael Caton-Jones. Hrají Bruce Willis, Richard Gere, Sidney Poitier, Diane Venora, Mathilda May a další.


Neděle 5. 5. 2002 ČT 2 - 22.50 hodin

Taje lidského nitra

John Malkovich ve filmu NetvorNevyzpytatelné pnutí v lidském nitru, které za válečného konfliktu vede k chování odlišnému od obecně uznávaných norem, a z toho plynoucí tenká hranice mezi hrdinstvím a zradou - to vše se stalo nosnými pilíři některých děl přehodnocujících běžná klišé. Německý režisér Volker Schlöndorff ve filmu Netvor (předlohou byla kniha Michela Tourniera, v češtině pod názvem Král duchů) načrtává osudy mentálně trochu opožděného Francouze Abela (John Malkovich), jenž své pedofilní sklony může projevit až v zajetí, když pro nacistickou elitní školu unáší děti z blízkého okolí. Vnímáme jej jako silně rozporného. Avšak čin, kdy z kolemjedoucího transportu zachrání židovské dítě a spolu s ním jako jediný přežije útok ruských vojsk, naplňuje ideu, že nevinné dítě snáze projde nástrahami osudu i ohněm pekelným. A člověk, který mu zachrání život, tím vlastně spasí i sebe. Abel s děckem v náručí se brodí liduprázdnou ledovou pustinou snad vstříc záchraně...

Vyprávění chybí poloha ohromujícího tragikomického podobenství, jakou režisér rozehrál v Plechovém bubínku. Film jistě postihuje hrdinovu fascinaci kultem jednoty a společných cvičení, avšak realita nacistického Německa je podávána spíše v bizarních zkratkách - stačí si vybavit Abelovy odchody ze zajateckého tábora do lesní chaty, kde se spřátelí se sobem, nebo Göringa a jeho účast při lovu i zášť skrytou za zdánlivě žoviální dobrosrdečností.

Malkovich si studii slabomyslného nešťastníka vyzkoušel již v dramatu O myších a lidech, takže nějaké nové obzory neodkrývá, záměr konfrontovat napjaté francouzsko-německé vztahy do značné míry stírá to, že film je mluven anglicky. Vizuální stránka se snaží dosáhnout nepřívětivosti. Tvůrci vkládají retrospektivní prostřihy, zachycující Abelovy osudy (dětství s traumatizujícím pobytem v klášterní škole) a přinášející výňatky z dobových týdeníků. I některé spojovací pasáže (Abel na začátku války) nabývají charakteru dokumentu. Netvor přináší výpověď v lecčems nedotaženou, ale přesto fascinující. Sděluje, že lidské chování se vzpírá snahám o přidělování jasných, jednoznačných pohnutek.

JAN JAROŠ