17
vychází 15. 4. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Titus, vůdce římských legií

Prastaré antické příběhy nepřestávají zajímat filmové tvůrce 21. století. Bojovná postava Tita vystupuje i v americkém výpravném snímku Titus, vůdce římských legií, který nabízí ve videopůjčovnách společnost Hollywood Classic Entertainment.

Jeho příběh je prostý - Titus Andronicus je neohrožený bojovník, ale smysl pro čest a věrnost císaři mu v římské říši plné svárů a intrik komplikuje život. Po vítězném tažení v čele římských legií se vrací do císařského města, aby se tu postavil na stranu nepříliš charakterního císaře Saturnia. Jenže císař má jiné, nekalé úmysly a chystá na Tita past. Stejně smýšlí i gótská královna Tamora, jež se chce pro změnu Titovi pomstít za to, že nechal v Římě popravit jejího prvorozeného syna. Příběh se propadá do temnoty a jako v každé správné antické báji padají první oběti. Titus se rozhodne jednat - uspořádá hostinu, na kterou hodlá pozvat "vybrané" nepohodlné hosty a s problémy Gótů a Římanů skoncovat.

V hlavní roli uvidíme jako vždy výtečného Anthonyho Hopkinse, kterému sedne kostým i vzezření vznosné antické figury stejně přesvědčivě jako vězeňský oděv zákeřného doktora Hannibala v Mlčení jehňátek. Po jeho boku se objeví Jessica Langeová jako pyšná gótská královna a v roli císaře Alan Cumming. Film, který u nás vychází jen na kazetách, není nijak převratným zpracováním známého příběhu. Nicméně zachovává (byť poněkud zjednodušený) rámec krutých antických kulis i kresbu silných postav s jejich dramatickými osudy. Za zmínku stojí zejména jeho velkorysá výprava a komparzy - ostatně tvůrci si oprávněně vysloužili nominaci na Oscara za filmové kostýmy.

(ska)